του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαμόρφωση των κύριων συντάξεων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τη διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

Συντάξεις «πολλών ταχυτήτων» με κοινό παρονομαστή τις μειώσεις προβλέπουν οι ρυθμίσεις που μελετά το υπουργείο ΕργασίαςΟι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για συρρίκνωση της κρατικής ενίσχυσης στα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν για μία ακόμη φορά στην πρέσα τις αποδοχές των συνταξιούχων, με το υπουργείο Εργασίας να προσανατολίζεται στον εκ του μηδενός επανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Το απόγευμα της Τρίτης, ολοκληρώθηκε η δεύτερη κατά σειρά σχετική ενημέρωση που έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρυθμίσεις που μελετά το υπουργείο Εργασίας αφορούν:

– Τη διαμόρφωση μίας εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης» για όλους όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

– Την προσθήκη μίας αναλογικής σύνταξης πάνω από την εθνική σύνταξη ανάλογα με τα παραπάνω από τα 15 έτη ασφάλισης κάθε δικαιούχου, η οποία θα υπολογίζεται με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

– Την καθιέρωση ενιαίων κανόνων για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.
Τι προβλέπει ο εθνικός προϋπολογισμός

Παράλληλα, ο εθνικός προϋπολογισμός του 2016, προβλέπει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ, διατήρηση των παρακρατήσεων 6% στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥ και μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ.

Από το ποσό αυτό, 1 δισ. ευρώ θα αφορά την μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, τη μείωση στα εφάπαξ και την αύξηση των εισφορών για τον ΟΓΑ.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη ψηφισμένα μέτρα, δηλαδή από τις παρακρατήσεις 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, το πάγωμα κατώτατης σύνταξης και τη διαφορά μεταξύ οργανικού ποσού (μέχρι το 67ο έτος) και κατώτατης σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους στο Δημόσιο (0,1 εκατ. ευρώ).

Η έμμεση μείωση σε όλες τις συντάξεις που προκύπτει από τις παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης