Τις θέσεις τους για τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν το δήμο της Αθήνας, παρουσίασαν την Τετάρτη το βράδυ οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός, σ΄ένα άτυπο “debate” στον «Ιανό» και με συντονίστρια τη Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος οφείλει, όταν η κυβέρνηση ή οι κρατικοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα που τους θέτει, να δρα και ως «δήμαρχος-ακτιβιστής». Επίσης, άσκησε κριτική στον κ. Μπακογιάννη, που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του, για την κατάρτιση από τώρα, μεταξύ των υποψηφίων, ενός σχεδίου αντιμετώπισης των ναρκωτικών και το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όποιον εκλεγεί να το υλοποιήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την παραβατικότητα και την ανομία στις συνοικίες της Αθήνας, αναφέρθηκε στην πρότασή του για Συμβούλια της Γειτονιάς και συνεργασία δήμου και αστυνομίας, ενώ ειδικότερα για τα Εξάρχεια, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να «ακούσει» όσα αναφέρουν στη δική τους επιστολή που του απέστειλαν, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.

Σ΄ ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, τόνισε ότι είναι λάθος η μέχρι τώρα προσέγγιση και δεν υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση: «Δεν θα φύγουν , όπως δεν γύρισαν και οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό. Θα ζήσουμε μαζί . Γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές ένταξης (εκμάθηση της γλώσσας, κατανομή και σ’ άλλους δήμους κ.ά.).

Ο κ. Ηλιόπουλος, στις απαντήσεις του έθεσε το θέμα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή δημοτική Αρχή ότι δεν αξιοποίησε κρατικούς και ευρωπαικούς πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του. Από τα 85 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για έργα, μόνο 10 εκατομμύρια έχει απορροφήσει, ενώ στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δεν μπήκε καν» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

Στο θέμα των ναρκωτικών, προανήγγειλε ότι σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, σημείωσε ότι η Πορτογαλία που έχει σημαντικές επιτυχίες στο θέμα αυτό διπλασίασε τις σχετικές δημόσιες δαπάνες και υπογράμμισε ότι «η κατασταλτική πολιτική στην ουσιοεξάρτηση έχει αποτύχει».

Για το μεταναστευτικό -προσφυγικό, ανέφερε ότι είναι πλούτος για την Αθήνα η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας της, ενώ στις πολιτικές ένταξης, ζήτησε ο δήμος να έχει σημαντικότερο ρόλο στις πολιτικές στέγασης, γλωσσομάθειας, και απασχόλησης των μεταναστών και προσφύγων, ενώ τάχθηκε και υπέρ του δικαιώματος να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.

Για τον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «η ασφάλεια είναι θέμα δημοκρατίας» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο δημοτικός φωτισμός σ’ όλες τις περιοχές, να υπάρξουν παντού πολιτιστικές δράσεις, ενώ ειδικά για στις υποβαθμισμένες περιοχές να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου και να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σ’ αυτές.

«Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές και οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τους νεοναζί» τόνισε. Τέλος εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάληψη του ΕΝΦΙΑ από την Αυτοδιοίκηση.  

Ο κ. Μπακογιάννης τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συνεργασίας του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οχημάτων κ.ά. «Αυτό δεν σημαίνει απολύσεις, ούτε ιδιωτικοποίηση» είπε και ανέφερε πως το μοντέλο αυτό ήδη εφαρμόζεται σε δεκάδες χώρες και σ΄ όλη την Ευρώπη.

Για την αντιμετώπισης της παραβατικότητας, τόνισε τη σημασία της πρόληψης, αλλά εκτίμησε ότι χρειάζεται και η καταστολή. Μεταξύ άλλων πρότεινε, Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο όλων των εμπλεκόμενων φορέων (δήμος , ΕΛΑΣ, υπουργεία κλπ), συνεργασία δημοτικής αστυνομίας και ΕΛΑΣ, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αλλά και μια « επίθεση πολιτισμού» – ενοποίηση και αξιοποίηση της «τριλογίας» της οδού Πατησίων: Του θεάτρου Ακροπόλ, του Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Επίσης, ζήτησε να περάσουν στην αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων όλοι οι χώροι πρασίνου και τα άλση που βρίσκονται ενός των διοικητικών ορίων του και οι οι υπόγειες διαβάσεις, να πληρώνουν τέλη και τα υπουργεία, και να δοθεί ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση. Ακόμη τάχθηκε κι εκείνος υπέρ των χώρων ελεγχόμενης χρήσης ουσιών καθώς και της κατάρτισης ενός σχεδίου «αφού πρώτα ακούσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», και το οποίο να κατατεθεί προς έγκριση στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο.  

Για το προσφυγικό, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε τα παραδείγματα ευρωπαϊκών δήμων, όπως του Βερολίνου, της Βαρκελώνης και του Άμστερνταμ.  

Ο κ. Σοφιανός, απευθυνόμενος στους υπολοίπους συνυποψηφίους του, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι δέσμια των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν ψηφίσει τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται. Κατήγγειλε ότι επιχειρείται η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ οι πολίτες σε 5 χρόνια έχουν πληρώσει σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ δημοτικά τέλη. Ζήτησε να μειωθούν οι συντελεστές των δημοτικών τελών αφού έχουν μειωθεί και οι αντίστοιχες δαπάνες του δήμου και να υπάρξουν «ζώνες».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Σοφιανός, ως προς την τωρινή διοίκηση του δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, για την έλλειψη πίεσης είσπραξης του τέλους των παρεπιδημούντων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας.

Στο θέμα των ναρκωτικών, προειδοποίησε ότι η λειτουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης «θα σημάνει πόλεμο για μας», χαρακτηρίζοντας τους χώρους αυτούς «χώρους ελεγχόμενου θανάτου» και υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν τις πολιτικές πρόληψης και της απεξάρτησης, ενισχύοντας τα κυκλώματα εμπορίας ουσιών.

 «Οι μετανάστες είναι μέρος του αθηναϊκού λαού» υπογράμμισε ο κ. Σοφιανός , αναφερόμενος στο θέμα αυτό , όπου κάλεσε κράτος και δήμο να υλοποιήσουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης. Ακόμη, ζήτησε να κλείσει η δομή του «Ελαιώνα» για τους πρόσφυγες και να στεγασθούν σε οικίες και χαρακτήρισε «απαράδεκτο φαινόμενο τις καταλήψεις στο όνομα της αλληλεγγύης» καταγγέλλοντας δράση κυκλωμάτων και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ
Φωτογραφία: EUROKINISSI// ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης