Σε πολύ υψηλή θέση, σε θέματα διαφθοράς παγκοσμίως, σε ένα σύνολο 180 χωρών, κατατάσσει την Ελλάδα έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Διεθνής Διαφάνεια”.

Η Ελλάδα των υποθέσεων της Siemens και των δομημένων ομολόγων, σε αυτόν τον “μαυροπίνακα” που αφορά κυρίως στη διαφθορά σε τομείς τους κρατικού μηχανισμού, βρίσκεται στην 57η θέση,.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ετήσια έκθεσή της, η οργάνωση σημειώνει με έμφαση την πολύ στενή “σχέση” του επιχειρηματικού κόσμου με τη δημόσια διοίκηση -μια σχέση, βεβαίως, που χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή διάφορων παραπλανητικών επιχειρηματικών πρακτικών ως προς τις δημόσιες προμήθειες, την κατάργηση του ανταγωνισμού και την υιοθέτηση αδιαφανών διαδικασιών.

Αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι στελέχη πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δήλωσαν ότι η διαφθορά αύξησε το κόστος των εταιρειών τους τουλάχιστον κατά 10%.

Στον αντίποδα, αναφέρει η έκθεση, εταιρείες που έχουν ενσωματώσει μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς παρουσιάζουν κατά 50% λιγότερα κρούσματα, χωρίς παράλληλα να συρρικνώνουν τις επιχειρηματικές τους ευκαιρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης