Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης που διέρχονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, καθώς και του αντικτύπου θα έχει το αποτέλεσμά τους, σε δραστικό βαθμό, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την παγκόσμια οικονομία, είναι το γεγονός ότι, αν και επισήμως το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν μέρος της ατζέντας της Συνόδου των G7 στη Βαυαρία, κυριάρχησαν οι διαβουλεύσεις και οι ανακοινώσεις από ηγέτες και υπουργούς των πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη σχετικά με αυτό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ,  συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.



Η γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της, σε δηλώσεις της στο ZDF έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχυ της αισιοδοξίας σχετικά με μια οριστική, βιώσιμη λύση, λέγοντας ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει λυθεί ακόμα και ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε σε ερώτηση για το εάν έδωσε υπόσχεση στους ηγέτες ΗΠΑ και Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

«Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί – από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό», δήλωσε. Η κα Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι την G7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σόιμπλε προς Λιου: «Δώστε κι εσείς 50 δις για να σωθεί η Ελλάδα»

Για την Ελλάδα όμως συζήτησαν προ ημερών και οι υπουργοί οικονομικών των δύο χωρών, όπου ο ένας έριξε το… μπαλάκι στον άλλον! Σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού με τον ομόλογό του της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ο πρώτος φέρεται να ζήτησε από τον γερμανό ομόλογό του να στηρίξει η Γερμανία την Ελλάδα για να λάβει την… αποστομωτική απάντηση: «Δώστε και εσείς 50 δισ για να σωθεί»… Σε εκείνο το σημείο ο Τζακ Λιού δεν απάντησε απολύτως τίποτα, με πηγές του Βερολίνου να επαναλαμβάνουν πως όταν μπαίνει το θέμα των χρημάτων, η Ουάσινγκτον κάνει πάντα πίσω.

Γαλλία και Ιταλία θεωρούν καταστροφή το Grexit

Την εκτίμηση ότι το Grexit θα ήταν η χειρότερη δυνατή καταστροφή για τη χώρα μας και ένα οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας. «Ένα Grexit θα ήταν η χειρότερη καταστροφή που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο περιθώριο της συνόδου των G7. Παραδέχτηκε επίσης ότι ένα Grexit «θα ήταν μια οικονομική καταστροφή και για όλους», τονίζοντας ωστόσο ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους θεωρείται «ακατανόητη». Θεωρεί δε πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ως τα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά του ο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν ένα οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος, ωστόσο τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Πολιτική και ηθική η συζήτηση για την Ελλάδα»

Σε άλλη διάσταση έθεσε το ζήτημα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της G7, λέγοντας ότι η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα «δεν είναι μόνο γύρω από την οικονομία, είναι επίσης πολιτική και ηθική». Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της εκτενές ρεπορτάζ για τη Σύνοδο, ο Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι οι οφειλέτες έχουν κατά κανόνα «ηθική» συμπεριφορά και ότι οι πιστωτές είναι «ανήθικοι».

Αυστηρές συστάσεις από Σουλτς και Γιούνκερ

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς προειδοποιούσε σήμερα την Αθήνα να μην αρνηθεί την πρόταση των πιστωτών. «Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω την ελληνική κυβέρνηση να μην απορρίψει τη χείρα βοηθείας που της προσφέρεται. Ο χρόνος τελειώνει και οι συνέπειες θα είναι δραματικές» τόνισε ο κ. Σουλτς.

Και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τη σύνοδο των G7 στη Βαυαρία, έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση της Αθήνας. «Ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας μού υποσχέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα μου παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις. Μετά είπε ότι θα τις έχω την Παρασκευή, ήθελε να μιλήσουμε το Σάββατο… Δεν τις έλαβα ποτέ» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τετ α τετ Βαρουφάκη – Σόιμπλε τη Δευτέρα – Συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ την Τετάρτη

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Δευτέρα, στο Βερολίνο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να εκφωνήσει μία ομιλία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, αναφέρει το πρακτορείο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, τον οποίο επικαλείται το Reuters, φέρεται να δήλωσε πως δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που θα γίνει το πρωί.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για τη χώρα μας όμως είναι την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Το ραντεβού ορίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρεις ηγέτες και η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».

Διαβάστε ακόμη: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης