Το FBI αρνήθηκε προστασία στον Μάριο Σαλμά

Το FBI αρνήθηκε προστασία στον Μάριο Σαλμά
Διαστάσεις αστυνομικού θρίλερ προσλαμβάνει η υπόθεση Novartis μετά την αποκάλυψη του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου πως πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας προσέφυγε στο FBI προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis αλλά και να τεθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. 

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ο οποίος μίλησε στο zougla.gr, το FBI αρνήθηκε να θέσει τον πρώην υπουργό σε αυτό το καθεστώς, διότι είναι βασικός εμπλεκόμενος στην υπόθεση και άρα η αμερικανική υπηρεσία δεν είναι σε θέση να του διασφαλίσει πλήρη ασυλία όπως προβλέπει ο αμερικανικός νόμος. Ο ευρωβουλευτής απέφυγε να αναφέρει το όνομα του υπουργού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος προσέφυγε στο FBI προκειμένου να δώσει στοιχεία για την υπόθεση Novartis, είναι ο Μάριος Σαλμάς. Ο κύριος Σαλμάς τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά στις 22/6/2012 και παρέμεινε στη θέση του έως και τον Ιούνιο του 2013.

Ο Μάριος Σαλμάς εξαρχής συμπεριελήφθη στη λίστα ονομάτων πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis. 

Τι δήλωσε στο zougla.gr o ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου:


Τι λέει ο Μάριος Σαλμάς στο zougla.gr

Προσπαθήσαμε να έρθουμε αμέσως σε επαφή με τον πρώην υπουργό κύριο Σαλμά, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε την εμπλοκή του με το FBI. Μετά από αρκετές προσπάθειες, μιλήσαμε μαζί του. Ο κύριος Σαλμάς αρνήθηκε πως είναι αυτός και πως δεν είναι η «ακριβής αλήθεια», καλυπτόμενος πίσω από την άρνηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου να αναφέρει το όνομα του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας που κατέφυγε στο FBI και ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Μάλιστα ο κύριος Σαλμάς δέχτηκε να προβεί σε δήλωση στο zougla.gr υπό την προϋπόθεση ότι θα κατέβαινε το δημοσίευμα που τον αναφέρει, και μάλιστα επισήμανε πως εάν δεν κατέβει, τότε δεν προτίθεται να κάνει δήλωση προς το zougla.gr, αλλά θα προβεί σε σχετική δήλωση προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακούστε τι δήλωσε ο Μάριος Σαλμάς:


Η δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Ας το καταλάβουν όλοι ότι στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, με αφορμή τον "επιπόλαιο", όπως τον χαρακτηρίζει, τρόπο που προσεγγίζεται η υπόθεση Novartis.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον και ελληνικό δικηγορικό γραφείο του είχαν ζητήσει να εισφέρει στοιχεία στην υπόθεση. "Το Ελληνικό γραφείο όταν πρωτοήρθε σε επαφή μαζί μου μού εξήγησε ότι μάρτυρας εθελοντής σε συζητήσεις με το αμερικανικό γραφείο και παρουσία του, τεκμηρίωσε ότι η εταιρεία Novartis με πολεμούσε με αθέμιτες πρακτικές, μου ανέφερε πειστικά στοιχεία που θυμήθηκα τι τραβούσα από τον πόλεμο που δεχόμουν κατά την θητεία μου. Με ρώτησε εάν έχω στοιχεία που αφορούν στην Novartis και εάν ήθελα να συνεισφέρω στην έρευνα. Του είπα ότι έχω στην διάθεσή μου πορίσματα από ελεγκτικά όργανα, τα οποία θα εισέφερα στην έρευνα και αφορούν στην Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα. Συναντήθηκα μία και μοναδική φορά με δικηγόρους από το αμερικανικό γραφείο στο δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και εισέφερα τα πορίσματα"

Επίσης, αναφέρει ότι του ζητήθηκε από το δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα να καταθέσει και στις Αμερικανικές αρχές, "όχι όμως ως πληροφοριοδότης διότι για όσους γνωρίζουν σε καθεστώς προστασίας μπαίνουν οι συμμετέχοντες στο αδίκημα, αλλά ως απλός μάρτυρας".

Όπως τονίζει ο κ. Σαλμάς, "Αποφάσισα να μην πάω στις ΗΠΑ να καταθέσω, αλλά να ενημερώσω την χώρα μου. Αν χρειαστεί μπορώ να αποδείξω ότι αν ήθελα να καταθέσω στις ΗΠΑ θα μπορούσα να είχα πάει. Τέλος ας το καταλάβουν όλοι ότι στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα. Τελεία και Παύλα".

Τι αναφέρει ο Μάριος Σαλμάς μετά τη δημοσιοποίηση της λίσταςΑμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας ο Μάριος Σαλμάς είχε δηλώσει δημοσίως σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα:

«Η κυβέρνηση Σαμαρά περιόρισε μεσοσταθμικά τον τζίρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων κατά 30% και τα κέρδη αντίστοιχα, που συνεπάγεται ανάλογο όφελος για τον ΕΟΠΥΥ και το σύστημα Υγείας και κοινωνικής ασφάλισης».

Προσθέτει δε ότι συμμετείχε «σε μια κυβέρνηση που ήταν μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος.

Ο κ. Σαλμάς στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει ότι βοήθησε στην υπόθεση, ενώ δηλώνει ότι με όσα έπραξε για την μείωση των κερδών των εταιρειών φαρμάκου, επήλθε μείωση του τζίρου της Novartis κατά 30%. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με δική του πρωτοβουλία ζήτησε από την κ. Ράικου να καταθέσει το πόρισμα έρευνας του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που είχε διατάξει και από το οποίο προέκυπτε ότι η Novartis χρηματοδοτούσε ταξίδια υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας υπέπεσε στην αντίληψη του προσπάθεια δωροδοκίας υπουργών, στελεχών και άλλων προσώπων, απαντά: «ποτέ δεν έπεσε στην αντίληψή μου χρηματισμός υπουργών, αλλά αντίθετα πολλές φορές έπεσε στην αντίληψη μου να πολεμούνται σφόδρα υπουργοί που προσπαθούσαν να διορθώνουν τα πράγματα και να κλείνουν παράθυρα για διαφθορά».

Σχετικά με τις δηλώσεις του για "ψευδομάρτυρες", αναφέρει πως "προστατευόμενος μάρτυρας είναι αυτός που έχει ο ίδιος συμμετάσχει στην τέλεση ενός εγκλήματος ή έχει γνώση που μπορεί να την αποδείξει και να την εισφέρει σε μια έρευνα και προστατεύεται προκειμένου να μη διωχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ψευδομάρτυρες δεν εισφέρουν τέτοια πληροφορία, αλλά κάνουν κουτσομπολιό του τύπου φήμες, ‘έλεγαν θα τα πήγαινε', ‘ισχυρίστηκε στα στελέχη της εταιρείας', ‘κάποιος είδε'...

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018, 21:33