Σε υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες εκτόξευσης του χρέους και του ελλείμματος του 2009, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει πως «στην καταστροφή οδήγησε τη χώρα το πρόβλημα και όχι η αποτύπωσή του από τους εμπειρογνώμονες ή οι λύσεις που επιχειρήθηκαν να δοθούν».

Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο προκάτοχός του Γιάννης Παπαθανασίου, είχε σκοπίμως αποκρύψει από τον ελληνικό λαό και την Eurostat το ύψος του ταμειακού ελλείμματος, μη δημοσιοποιώντας το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2009, τα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που το αποτύπωναν. Παρ’ ότι δε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει τον Ιούλιο πως τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν ήταν διαρθρωτικού χαρακτήρα και πως το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 10%, το σχετικό κείμενο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση.
Δύο μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει πρόβλεψη με την επίσημη ενημέρωση (EDP Notification) για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009. «Αυτή είναι η τελευταία εγκληματική πράξη σε βάρος της χώρας», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαψεύδοντας εμμέσως τους ισχυρισμούς του τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη («αν και υπουργός μιας ώρας, μου ανακοίνωσε πως σκόπευε να αλλάξει την πρόβλεψη για το έλλειμμα», «αυτό ήταν ωμή παρέμβαση», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Κοντοπυράκης), ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει στο υπόμνημά του πως «η πρώτη δουλειά που κάναμε στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν να συντάξουμε τον Προϋπολογισμό του 2010 και όχι να βγάλουμε σκάρτη την προηγούμενη κυβέρνηση». Αυτό σήμαινε, ωστόσο, πως ο νέος Προϋπολογισμός, θα έπρεπε να συνταχθεί με βάση τα αδημοσίευτα δελτία εκτέλεσης του προηγούμενου Προϋπολογισμού, όπου «φαινόταν ήδη πως το έλλειμμα έως τον Αύγουστο, ήταν περίπου 21 δισ. ευρώ- δηλαδή κοντά στο 10% του ΑΕΠ και με βάση στοιχεία τελείως διαφορετικά από την κοινοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης, που αμφισβητούσε, ούτως ή άλλως η Eurostat».

Με καταχώρηση των «πραγματικών στοιχείων» των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών, κατατέθηκε επισήμως η πρόβλεψη για έλλειμμα ύψους 30,1 δισ., ή περίπου 12,5% – και στο ECOFIN του Οκτωβρίου του 2009 στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ακούει το περίφημο «the game is over» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπτώσεις των παραπάνω αποτελούν η επικαιροποιημένη ενημέρωση (EDP) της Eurostat που ακολούθησε την 21η Οκτωβρίου, «ώστε να μην μείνει κενό το πλαίσιο της Ελλάδας, όπως ήταν η απειλή», αλλά και η αποκόμιση 1 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) με μια δέσμη μέτρων, (έκτακτη εισφορά, αύξηση τελών κυκλοφορίας, διακοπή απόσυρσης αυτοκινήτων κ.ά.) παρά την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Με τα μέτρα αυτά, η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται από τις αγορές μέχρι και τον Απρίλιο, «έστω και ακριβά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα που έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, αν υπήρχε περίπτωση να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2009 σε μονοψήφιο νούμερο, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να ληφθούν και να αποδώσουν εντός του τελευταίου διμήνου του 2009, μέτρα 15 δισ. ευρώ – ή έστω 7 δισ. ευρώ με βάση την πρόβλεψη του 12,5%. «Κοινώς, τον Οκτώβριο θα έπρεπε να αποφασίζαμε κάτι σαν πλήρες κόψιμο των τελευταίων τριών συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού βρισκόμασταν στον Οκτώβριο και το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος στο δημόσιο ήταν περίπου 30 δισ. ευρώ», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Επιστολή Πρωτόπαπα προς τον πρόεδρο της Βουλής για τη στάση της ΝΔ

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, Χρήστος Πρωτόπαπας, καταδικάζει την επιλογή της ΝΔ να τοποθετηθούν οι πρώην υπουργοί της μόνο δι’ υπομνήματος.

«Με την απόφασή της αυτή, η ΝΔ παρεμβαίνει ευθέως στην άσκηση υποχρέωσης και δικαιώματος των βουλευτών που έχουν κληθεί ως μάρτυρες, υποδεικνύοντας τον τρόπο που θα εξεταστούν. Θέλουμε, επομένως, ιδιαίτερα ως Εξεταστική Επιτροπή, να επισημάνουμε ότι τέτοιες κινήσεις εντείνουν τον κίνδυνο απαξίωσης, τόσο των κοινοβουλευτικών θεσμών, όσο και του έργου του βουλευτή, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πρωτόπαπας.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή Πρωτόπαπα, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, παρατήρησε πως «έχουμε πει κατ’ επανάληψη, πως ο ελληνικός λαός έχει την αξίωση, όχι μόνον να βγούμε απ’ την κρίση, αλλά και να μάθει πώς και με ποιοι μας βούλιαξαν σ’ αυτήν. Γι’ αυτό και έχουμε δεσμευτεί για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη νέα Βουλή».

«Σε αντίθεση με όλα αυτά και κόντρα στην κοινή λογική, το ΠΑΣΟΚ συγκρότησε μια προεκλογική Εξεταστική Επιτροπή, με την ψευδαίσθηση ότι θα παρεμποδίσει την αναζήτηση της αλήθειας. Παρά ταύτα, η αλήθεια είναι τόσο ισχυρή, που ενώ ουσιαστικά χειρίζονται με τεράστια πλειοψηφία την Εξεταστική Επιτροπή, οι ευθύνες τους προκύπτουν από καταθέσεις δικών τους στελεχών», ανέφερε ο κ. Τασούλας και κατέληξε: «Εμείς, σ’ αυτή την απίστευτη συμπαιγνία, ούτε μετέχουμε, ούτε συμπράττουμε. Όπως έστρωσαν, ας κοιμηθούν».

Δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ για την απόφαση της ΝΔ να μην καταθέσουν πρώην υπουργοί της

Την έντονη δυσφορία τους για τη στάση της ΝΔ, που «δεν αφήνει τους υπουργούς της να καταθέσουν», εξέφρασαν ο Παναγιώτης Ρήγας και η Ελπίδα Τσουρή, εκπροσωπώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή γνωστοποίηση της ΝΔ ότι οι πρώην υπουργοί της κ.κ. Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Αβραμόπουλος και Λέγκας, δεν πρόκειται να προσέλθουν προς κατάθεση, αλλά θα τοποθετηθούν δι’ υπομνήματος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρατήρησαν πως «μέχρι τώρα, είχαμε δει τη ΝΔ να αποχωρεί από Εξεταστικές Επιτροπές, ή να μην συμμετέχει. Η απόφασή τους αυτή, εισάγει, τώρα, νέα ήθη στη λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών και τη διερεύνηση της αλήθειας και αποτελεί ευθεία πρόκληση. Ταυτόχρονα, στερεί από τους υπουργούς της το δικαίωμα να καταθέσουν, τη στιγμή που κάποιοι απ’ αυτούς – όπως ο Γ. Παπαθανασίου – είχαν διαμηνύσει πως θα προσέλθουν».

Ερωτηθέντες σχετικά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέρριψαν το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής των πρώην υπουργών και αναγνώρισαν το δικαίωμά τους να τοποθετηθούν δι’ υπομνήματος- το οποίο, όμως, όπως τόνισαν, «δεν αίρει την υποχρέωσή τους να καταθέσουν». Όπως μάλιστα, ανέφεραν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει, ήδη, αποστείλει σχετικό υπόμνημα.

Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ και το ΚΚΕ έχουν, από την πρώτη στιγμή, δηλώσει πως δεν μετέχουν στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης Yποστήριξε την αθωότητά του… Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012, 13:58

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης