Ανακοίνωσε τα τελικά της συμπεράσματα η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και τη δράση του κόμματος.

Σε γενικές γραμμές, εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για το λαϊκό κίνημα, ωστόσο υπογραμμίζει την αντοχή του ΚΚΕ, η οποία, όπως επισημαίνει, θα φανεί και στο μέλλον, εάν τηρηθούν οι αποφάσεις του 18ου συνεδρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Κεντρικής Επιτροπής για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το ΚΚΕ είχε απώλεια ψήφων της τάξεως των 70.000 εν συγκρίσει με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2007, ενώ επανέκτησε 80.000 ψήφους σε σύγκριση με το αντίστοιχο των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του κόμματος προέρχεται από ψηφοφόρους που ψήφισαν το ΚΚΕ για πρώτη φορά το 2007, σε συνθήκες που το ΠΑΣΟΚ ζούσε τη φθορά της ήττας.

Η επιστροφή αυτών των ψηφοφόρων, κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκφράζει υποχώρηση στη λογική του μικρότερου κακού σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναδεικνύει επίσης τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να σταθεροποιούνται οι νέες δυνάμεις που προσεγγίζουν το κόμμα, να δένονται μαζί του και με ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς, βεβαίως με δεσμούς συμμετοχής στην οργάνωση της ταξικής πάλης.

Η ΚΕ υπογραμμίζει ότι «απαιτείται σταθερότητα στην προώθηση της στρατηγικής μας, αταλάντευτος ιδεολογικοπολιτικός αγώνας, αλλά και συνεχής προσπάθεια να συσπειρώνουμε νέες εργατικές, λαϊκές δυνάμεις, να τις σταθεροποιούμε δίπλα μας, όσο επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και ο συσχετισμός δύναμης».

«Η αντοχή του ΚΚΕ δοκιμάζεται και θα δοκιμάζεται απέναντι στη σκληρή ιδεολογικοπολιτική πίεση, στη συνθετότητα του αγώνα, στην πολυπλοκότητα των εξελίξεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο αντίπαλος γίνεται όλο και πιο έξαλλος απέναντι στο Κόμμα, ακριβώς γιατί διαπιστώνει την αντοχή του στην πολύπλευρη πίεση. H όλη εκστρατεία που οργανώνει στοχεύει ακριβώς στη μείωση της ανθεκτικότητάς μας.

Διαθέτουμε αντοχή και πρέπει να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή, με όπλο τη σωστή στρατηγική μας, την κατάκτηση μεγαλύτερης ετοιμότητας, ώστε και αύριο και στην πορεία να είμαστε πιο αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή.

H αντοχή του ΚΚΕ περικλείει σημαντική δυναμική που θα φανεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που υλοποιούνται οι κατευθύνσεις του 18ου Συνεδρίου, στο βαθμό που η ιδεολογικοπολιτική, μαζική του δράση και η οργανωτική του πολιτική αντιστοιχηθούν με τη δοκιμασμένη στρατηγική του, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί σε αρκετό βαθμό έως σήμερα».

Η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε συνδυασμό με τη μειωμένη εκλογική δύναμη που καταγράφηκε στο ΚΚΕ σε σύγκριση με εκείνη που καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές του 2007, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για το λαϊκό κίνημα.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η Κεντρική Επιτροπή ανακοινώνει ότι έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα δράσης με συνδυασμένα ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά μέτρα, που αξιοποιούν τα συμπεράσματα, τα θετικά στοιχεία, αλλά και τις αδυναμίες και ελλείψεις που ανέδειξε η πρόσφατη εκλογική μάχη, όπως και η μάχη των ευρωεκλογών.
Ήδη στις ΚΟ γίνεται ανάλογος εξειδικευμένος προγραμματισμός.

Επίσης, η ΚΕ τονίζει ότι συνεχίζει τη μελέτη «της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που αποφάσισε το 18ο Συνέδριο, με προτεραιότητα το ζήτημα του εποικοδομήματος στον σοσιαλισμό. Το Κόμμα, στη συνέχεια, θα συζητήσει έως το επίπεδο των ΚΟΒ τον δεύτερο τόμο του δοκιμίου με τα συμπεράσματα από την ιστορική περίοδο 1949 – 1974. Διαψεύδονται πανηγυρικά όλοι εκείνοι που χρόνια διαδίδουν ότι το ΚΚΕ τηρεί τον νόμο της σιωπής όσον αφορά σε ζητήματα του παρελθόντος που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία».

Όσον αφορά στη μετεκλογική περίοδο, η ΚΕ αναφέρει πως από τις πρώτες κιόλας ημέρες φέρνει πολλές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι το αστικό πολιτικό σύστημα, η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δύο αστικών κομμάτων οδηγεί σε αδιέξοδο.

Ήδη, εκτιμά η ΚΕ ότι «υπάρχουν εμφανή δείγματα μιας διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι διατεθειμένοι ένα μεγάλο μέρος του λαού και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να δώσουν μακρόχρονη πίστωση χρόνου.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει την ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής και, κυρίως, να κρύψει το χαρακτήρα της κρίσης, φορτώνοντας όλα τα προβλήματα στην κυβέρνηση της ΝΔ, και ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια -δήθεν- σωτήρια μέτρα, την ίδια στρατηγική μέχρι λεπτομέρειας», ενώ επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ σήμερα είναι περισσότερο έτοιμο από ποτέ να απαντήσει στον αντικομμουνισμό, αξιοποιώντας και την ιστορική πείρα αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα».

Για τη ΝΔ, το ΚΚΕ εκτιμά ότι επιχείρησε να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η μεγάλη της εκλογική ήττα με την ανάδειξη νέου αρχηγού, ακολουθώντας μάλιστα την άμεση εκλογή προέδρου που λανσάρισε το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, προσθέτει ότι η διαδικασία που ακολούθησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο λαϊκής παραπλάνησης, γιατί πίσω από τα μεγάλα λόγια περί λαϊκής συμμετοχής και «συμμετοχικής δημοκρατίας», γίνεται φανερή η τάση να ενισχυθούν τα αρχηγικά χαρακτηριστικά των αστικών κομμάτων με άλλοθι τη λαϊκή προτίμηση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ανάλογα προβλήματα έχουν ανακύψει ακόμα πιο έντονα στον χώρο του οπορτουνισμού. Η διαμάχη ανάμεσα στις τάσεις και τις πολιτικές ομάδες εντός ΣΥΡΙΖΑ και εντός ΣΥΝ έχει οξυνθεί, με επίκεντρο την άμεση ή έμμεση συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τη στάση απέναντι στο ΚΚΕ, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στο εκλογικό πεδίο και όχι μόνο.

Το ερώτημα «σε σύμπλευση με τη σοσιαλδημοκρατία άρα ανάχωμα συνολικά απέναντι σε κάθε πνεύμα αφύπνισης και ριζοσπαστισμού ή ανάχωμα απέναντι στο ΚΚΕ» πλανάται ανοικτά ή συγκαλυμμένα στις αντιπαραθέσεις των διάφορων τάσεων και μερίδων».

Τέλος, για τον ΛΑ.ΟΣ αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες του ΛΑ.Ο.Σ. να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο της εκλογικής πίτας και να αναγορευτεί σε τρίτη και ρυθμιστική πολιτική δύναμη ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι εξελίξεις στη ΝΔ προκαλούν φόβο σε μια μερίδα στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. , ότι θα επέλθει αποδυνάμωση μερική ή και γενικότερη απορρόφηση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετεκλογικά, ο ΛΑ.Ο.Σ. απέβαλε τη φιλολαϊκή μάσκα που είχε φιλοτεχνήσει τα προηγούμενα χρόνια, υιοθετώντας ανοικτά θέσεις υπέρ του κεφαλαίου, αρνούμενος ακόμα και την εφάπαξ φορολόγηση με ψίχουλα, και ακόμα πιο ανοικτά υιοθετεί τα σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης