Στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, με τρόπο όμως που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, εστιάστηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο «Brooklyns».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Αθήνας καθώς «η δική μας καταστροφή αφορά και εσάς», υπογραμμίζοντας ότι οι Η.Π.Α. ξεπέρασαν την «κατάθλιψη της οικονομικής κρίσης του 2008», κάτι το οποίο δεν συνέβη με την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανεργία και στις πολιτικές που επιλέγει η παρούσα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που πλήττουν εκατ. νοικοκυριά. «Το κράτος αντί να βοηθάει, υπονομεύει τον πολίτη», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποτύχει.

«Είναι σαν να λέμε ότι ένας καρκινοπαθής πονάει. Αυτό είναι αληθινό, ωστόσο αυτή η παρατήρηση δεν βοηθάει στο να καταλάβουμε τί προκαλεί τον καρκίνο και ποια είναι η καλύτερη θεραπεία αντιμετώπισης. Το χρέος είναι σαν τον καρκίνο. Είναι ένα σύμπτωμα, δεν είναι η αιτία», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυρά κατά του Δ.Ν.Τ.

Αναφορικά με τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για το τί θα συμβεί στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία, ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας πως «δεν είναι δουλειά του Δ.Ν.Τ. να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις επόμενες εκλογές». Επιπλέον, επανέλαβε πως το κόμμα του είναι έτοιμο για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα «σταθερό περιβάλλον Δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου και επενδύσεων».

«Ο Έλληνας δεν είναι τεμπέλης»

Από την ομιλία του με θέμα: «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος» δεν θα μπορούσε να μην περιέχει και αναφορές για την λανθασμένη εικόνα που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την ελληνική νοοτροπία στον τομέα εργασίας.

«Για εμάς σαφές ότι η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός είχαν τα δικά τους ενδογενή προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα είναι δομικά και έχουν βαθιές ρίζες. Δεν δημιούργησαν όμως την κρίση στην Ελλάδα. Η κρίση δεν είναι ελληνική. Δεν προκάλεσαν την κρίση αλλά την επιδείνωσαν», σημείωσε.

«Ο ελληνικός λαός δουλεύει πολύ. Το έχετε παρατηρήσει αυτό από το πως λειτουργούν οι ομογενείς εδώ στις Η.Π.Α.. Δεν είναι τεμπέλης, όπως συκοφαντήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει κατά διαστήματα η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δίνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Το κράτος επιτίθεται στα μειωμένα εισοδήματα», εκτίμησε.

Διαβάστε επίσης:
«Θα καταθέσουμε σε Αμερικανούς και ΔΝΤ την εναλλακτική μας οπτική», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013, 18:51

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης