Τα αποθεματικά των ταμείων επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του Κράτους έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο: το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης ακυρώθηκε, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον Ντόναλντ Τουσκ.

Έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου επαρκούν τα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του ΚράτουςΣε ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου για τη μεταφορά των αποθεματικών των ταμείων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας, το Reuters τονίζει ότι η «κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρσι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε σε έναν ανώμαλο δρόμο από τα μέσα του Απριλίου. Όμως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου εάν χρειαστεί» δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποσά εννέα έως δέκα δισ. ευρώ μέσω συμφωνιών επαναγοράς ομολόγων από πέρυσι. Από αυτές τις συμφωνίες, οι περισσότερες έχουν ανανεωθεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters.

Το δημοσίευμα του Reuters

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ετήσιο κέρδος για τα μετρητά αυτά ήταν κατά μέσο όρο 3,7% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και η απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια, καλύτερη απ’ ότι θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες« δηλώνει στο Reuters ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι αυτόν τον μήνα, οι δημόσιοι φορείς, μεταξύ αυτών η Βουλή και ο ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εκτός από τα ταμειακά διαθέσιμα που φορείς του δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας υπάρχουν ορισμένα δισ. ευρώ που τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσω repos, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Συνεχίζεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης

Παράλληλα, το απόγευμα της Μ. Τρίτης διεκόπη -προσωρινά- η συνεδρίαση μεταξύ των θεσμών και του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη διακοπή τη ζήτησαν οι ίδιοι οι θεσμοί προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. «Μήλο της έριδος» αποτελεί το πρόσθετο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, καθώς η πλευρά των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών» που προτείνει η ελληνική πλευρά. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αδιανόητο να προσδιοριστεί λεπτομερώς το επιπρόσθετο πακέτο μέτρων 3,6 δισ. και μόνο με ένα γενικό πλαίσιο ή κατεύθυνση, μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτόΟ κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των «προληπτικών» παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Επισήμανε, πως «αυτήν την πρόταση την έχουμε απορρίψει», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει να υπάρξει εμμονή από το ΔΝΤ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Στη σημερινή συνδιάσκεψη συμμετείχε ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος και με την ιδιότητα του νομικού εξήγησε στους εκπροσώπους των δανειστών το συνταγματικό και θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα μπορούσαν να ληφθούν τα προληπτικά μέτρα. 

Σε πολιτικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει στη διαπραγμάτευση ότι είναι αδιανόητο να προσδιοριστεί λεπτομερώς το επιπρόσθετο πακέτο μέτρων και μόνο με ένα γενικό πλαίσιο ή μία γενική κατεύθυνση, μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σαν να επιδιώκεται μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, η οποία θα αποθαρρύνει μελλοντικές επενδύσεις.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης κινείται στον παραπάνω άξονα και στοχεύει -εφόσον συμφωνήσουν οι δανειστές- να υπάρξουν οριακές υποχωρήσεις σε θέματα όπως το αφορολόγητο, το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια» και να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση το συντομότερο.

Ακυρώθηκε το Eurogroup της Μ. Πέμπτης – έκτακτη Σύνοδο θα ζητήσει ο Τσίπρας

Την ίδια ώρα, την έκτακτη σύγκληση του Euro Summit θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης και την ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem ότι “ναυαγεί” πλέον κι επισήμως το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup τη Μ. Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει αύριο με τον Donald Tusk, ζητώντας έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου να “διασφαλιστεί η τήρηση της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα είχε προαποφασιστεί σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης