Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, οι σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας, η κατάσταση στα Βαλκάνια και το προσφυγικό ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, κατά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στο Βελιγράδι, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άννα Μπέρναμπιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς και την υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς. Στους συνομιλητές του ο κ. Κουμουτσάκος μετέφερε το μήνυμα του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Νέα Δημοκρατία σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων». Ειδικότερα για τη Σερβία τόνισε ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση σύγκλισης και δικαιωματικά της ανήκει η πρώτη θέση στην διαδικασία διεύρυνσης, ως επιβράβευση των προσπαθειών της.

Ο κ. Κουμουτσάκος σήμερα το απόγευμα συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου «7th EU Southeast Europe Summit” του Economist με θέμα την διεύρυνση της ΕΕ και την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τοποθέτηση του ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι έχει αναβιώσει ή προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων και οι χώρες της περιοχής πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. «Υπάρχει τώρα ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για να δεσμευτεί σταθερά το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη. Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιδείξουν πραγματική πολιτική βούληση και να προχωρήσουν στη διαδικασία ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Σημείωσε δε ότι οι λαοί των Βαλκανίων θα πρέπει να απελευθερωθούν από τα κατάλοιπα του παρελθόντος, λέγοντας: «Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε τους παλιούς δαίμονες των Βαλκανίων κλειδωμένους στο οστεοφυλάκιο της Ιστορίας και να πετάξουμε το κλειδί στο Δούναβη». Επισήμανε ωστόσο ότι οι λύσεις που δίδονται θα πρέπει να είναι βιώσιμες. «Οι λύσεις στις προκλήσεις και τα εναπομείναντα προβλήματα στα Βαλκάνια πρέπει να είναι ισχυρές, ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές. Και πάνω απ ‘όλα, θα πρέπει να είναι βιώσιμες. Εάν οι λύσεις που δίνονται είναι αδύναμες και ελλειμματικές τα προβλήματα επανεμφανίζονται σε ακόμη χειρότερη μορφή» τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επεσήμανε την ανάγκη να επιδείξει και η Ευρώπη πιο συνεπή στάση απέναντι στους λαούς της περιοχής. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θέτει ρεαλιστικούς στόχους και τηρεί τις υποσχέσεις της έτσι ώστε να μην δημιουργεί αποξένωση και απογοήτευση στους λαούς που την πίστεψαν» τόνισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist συναντήθηκε και με την υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλγαρίας, Λίλιανα Πάβλοβα με την οποία συζήτησε για την ανάπτυξη δικτύου συνδυασμένων μεταφορών στα Βαλκάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τομεάρχης της ΝΔ συναντήθηκε με Έλληνες επιχειρηματίες, του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων, από τους οποίους ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης