«Η 27η Ιανουαρίου έχει χαραχτεί στην ιστορία ως ημέρα θλίψης και θρήνου. Την ημέρα αυτή πριν από 73 χρόνια, οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, θέτοντας τέρμα στις φρικαλεότητες που διαδραματίζονταν σ’ αυτό. Για να εορτάσουμε αυτή την επέτειο, τιμούμε σήμερα τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων και των άλλων θυμάτων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Επίσης, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους επέζησαν από το Ολοκαύτωμα, μεταξύ των οποίων ήταν και η πρώτη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σιμόν Βέγι, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στη συμφιλίωση – και δυστυχώς απεβίωσε πέρυσι» επισημαίνει στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

«Το 2018, συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη ”Νύχτα των Κρυστάλλων” (Reichspogromnacht) καθώς και 80 χρόνια από τη θέσπιση των ρατσιστικών νόμων στη φασιστική Ιταλία. Αλλά το 2018 είναι επίσης η 70ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία απορρέει από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος» σημειώνει και προσθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η ημέρα μας υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι στο μίσος, τις διακρίσεις και τον υποβιβασμό της ανθρώπινης υπόστασης. Την ημέρα αυτή πρέπει να αντικρούσουμε αυτούς που διαδίδουν ψέματα για την ιστορία μας και αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα ή αρνούνται τη θεμελιώδη σημασία του για την Ευρώπη του σήμερα. Όπως μας θύμισε η Σιμόν Βέγι, είναι αναγκαίο να μνημονεύουμε τα ονόματα και τις ιστορίες όσων έχουμε χάσει, ώστε να μην χαθούν για δεύτερη φορά.
Σήμερα, πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό σε όλες τις μορφές του. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή κοινωνία που προασπίζεται τα δίκαια. Πρέπει οι άνθρωποι να αντιδρούν όταν γίνονται μάρτυρες ρατσιστικών πράξεων στους δημόσιους χώρους ή όταν ακούν αντισημιτικά σλόγκαν στους δρόμους της Ευρώπης, σαν αυτά που ακούσαμε πρόσφατα.
Καθώς μειώνεται ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος που βρίσκονται εν ζωή, έχουμε ηθική ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η ιστορία τους παραμένει τμήμα της συλλογικής μνήμης της Ευρώπης, και για τις νέες γενιές. Συνεπώς, η Επιτροπή θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τις διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όπως το ζήτησε εξάλλου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι κάθε μορφής μίσους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες μας σ’ αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε χρήσιμο ορισμό του αντισημιτισμού με σκοπό την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση».

«Ο αντισημιτισμός δεν αποτελεί μόνο απειλή για τους Εβραίους, αλλά και θεμελιώδη απειλή για τις ανοικτές και φιλελεύθερες κοινωνίες μας. Έχει ουσιαστική σημασία να θυμόμαστε τις θηριωδίες του Ολοκαυτώματος, του σκοτεινότερου κεφαλαίου της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, προκειμένου να κατανοήσουμε την αξία της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα. Ακριβώς για να αποφύγουμε την επανάληψη αυτής της θηριωδίας ιδρύσαμε μια Ένωση βασισμένη στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την απαγόρευση των διακρίσεων. Στο όνομα αυτών των αξιών πρέπει να την διαφυλάσσουμε και να τη βελτιώνουμε συνεχώς» καταλήγει ο κ. Γιούνκερ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης