«Φτιάξτε κράτος δικαίου. Επεξεργαστείτε προγράμματα. Λιτότητα αλλά και ανάπτυξη. Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση, μπορεί μόνο να βελτιωθεί. Αν οι Έλληνες ψηφίσουν κόμματα που αμφισβητούν τις υπογραφές δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Αυτά τα μηνύματα στέλνει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζοζέφ Ντολ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Γιώργο Κουβαρά για τη web tv του ΑΜΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ο κ. Ντολ τόνισε:
«Μπορούμε να βρούμε λύσεις, με διαπραγματεύσεις, συζητήσεις. Αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε σε αμφισβήτηση τις υπογραφές, τη βοήθεια του ΔΝΤ και τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε πρόεδρε, έχουμε μια διαφορετική κατάσταση στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα, και έναν διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων. Από τις εκλογές στην Ελλάδα προκύπτει ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον τα μέτρα λιτότητας. Τελικά, τα μέτρα λιτότητας μπορεί να είναι η λύση για να βγούμε από την κρίση; Τι πιστεύετε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΖΟΖΕΦ ΝΤΟΛ: Ακούστε, έτσι ή αλλιώς η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχισθεί έτσι. Γιατί εγώ έχω ένα άλλο πρόβλημα: μέσα στους κόλπους της Ομάδας μου (σ.σ ΕΛΚ) όλες οι ανατολικές χώρες λένε ότι η αλληλεγγύη υπάρχει μόνο για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι και εμείς πήραμε μέτρα, όπως η Λεττονία και άλλες χώρες, που εφαρμόσαμε μέτρα λιτότητας, και βγήκαμε μόνες από την κρίση.

Με το να συνεχίσουμε να βάζουμε χρήματα δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας. Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν και μέτρα λιτότητας και μέτρα για την ανάπτυξη.
Και έχουμε διαθέσιμα δισεκατομμύρια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Για να λύσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων, εγώ ο ίδιος είχα επαφές με το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο και αγροτικές Ενώσεις και τον ΣΕΒ, για να υπάρξουν προγράμματα. Περιμένω αυτά τα προγράμματα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κράτος στην Ελλάδα, χρειάζονται προγράμματα για να βγει από την κρίση. Διαφορετικά δεν μπορεί να βγει μόνο με λιτότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα επιμείνει η Ευρώπη σε μία από τις Αρχές της όπως η αλληλεγγύη, βλέποντας ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, ότι υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση;

ΖΟΖΕΦ ΝΤΟΛ: Συμφωνώ. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι όμως σε μία μόνο κατεύθυνση.
Δεν μπορούμε να ζητάμε από αυτούς που πληρώνουν να πληρώνουν συνεχώς περισσότερα και να μην λύνεται τίποτα. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατόν. Χρειάζεται τώρα ένα κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Χρειάζεται να κρατάνε βιβλία, να αποδίδεται ο ΦΠΑ. Θα πρέπει να λειτουργεί σαν ένα αληθινό κράτος. Λέω την αλήθεια στους Έλληνες. Και δεν είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν που είναι υπεύθυνοι. Αυτό είναι αλήθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενόψει των εκλογών πιστεύετε ότι είναι «σπέκουλα» αυτό που λέγεται ότι υπάρχουν σενάρια να βγει η Ελλάδα από το ευρώ; ΖΟΖΕΦ ΝΤΟΛ: Όχι, η Ελλάδα θα διαλέξει δημοκρατικά την τύχη της.

Αν η Ελλάδα δώσει στα δημοκρατικά κόμματα μια πλειοψηφία για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πλάνο μας για να βγει η χώρα σε έναν, ενάμιση χρόνο από την κατάσταση που βρίσκεται, ή διαφορετικά θα ψηφίσει για τα κόμματα που λένε ότι δεν θα σεβασθούν τις υπογραφές και τις συμφωνίες. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι πραγματοποιήσιμο αυτό που διεκδικούν κόμματα, η Αριστερά, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

ΖΟΖΕΦ ΝΤΟΛ: Μπορούμε να βρούμε λύσεις, με διαπραγματεύσεις, συζητήσεις. Αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε σε αμφισβήτηση τις υπογραφές και τη βοήθεια του ΔΝΤ και τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι αδύνατον. Αν αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα που ωθούν τους Έλληνες στα άκρα έχουν δικές τους λύσεις, αλλά δεν θα έχουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης