Στα άκρα οδηγείται η ρήξη της κυβέρνησης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα, με αφορμή την προαναγγελία αντιμνημονιακού κινήματος προκαλώντας την οργή του Μαξίμου, εν μέσω της συζήτησης για την ψήφιση του Μνημονίου με το βαρύ πακέτο μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα άκρα οδηγείται η ρήξη της κυβέρνησης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή ΠλατφόρμαΈνα 24ωρο πριν το Eurogroup για την επικύρωση της συμφωνίας, η πρόεδρος της Βουλής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καταγγέλλοντας στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο Λαφαζάνης διαχώρισε τη θέση του, προαναγγέλλοντας νέο πολιτικό φορέα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την ακύρωση της συμφωνίας και η Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος έστειλε «μήνυμα» στην Κουμουνδούρου για έναν διαφορετικό δρόμο εκτός Ευρώπης και Ευρώ…

Με το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι βαθύ, η αποψινή ψηφοφορία, από την οποία υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση θα μετρήσει τουλάχιστον 35 απώλειες, πυκνώνουν τα σενάρια που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύσσει εκλογές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι προτιμητέο από τους δανειστές, ενώ και η αντιπολίτευση, «ξορκίζει» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λαμβάνοντας ωστόσο τα μέτρα της με «αθόρυβες» προετοιμασίες…

Τον νέο γύρο συζητήσεων για προσφυγή στις κάλπες άνοιξαν με δηλώσεις τους, τόσο ο Αλέκος Φλαμπουράρης όσο και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε πως «αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές είναι λογικό ότι δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση και θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει» εκτιμώντας μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί αυτοδύναμος.

«Χρησμό» έδωσε ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, αναφέροντας σε σχόλιό του στο προσωπικόΤον νέο γύρο συζητήσεων για προσφυγή στις κάλπες άνοιξαν με δηλώσεις τους, τόσο ο Αλέκος Φλαμπουράρης όσο και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του προφίλ στο Facebook ότι «όσοι ετοιμάζονται να καταψηφίσουν και να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολύ μικρότερη δύναμη στον λαό απ’ ό,τι στη Βουλή. Αυτό θα φανεί σύντομα».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άφησε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφέροντας σε συνέντευξή της ότι ενδέχεται το επόμενο διάστημα να δρομολογηθούν διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή εντολή.

Μαξίμου: Ο Λαφαζάνης απηχεί τις θέσεις του Σόιμπλε

Πηγές από το Μαξίμου, κατηγόρησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι η ανακοίνωση ίδρυσης κινήματος αποτελεί ειλημμένη -από καιρό- απόφαση και πως οι απόψεις που πρεσβεύει περί «Δραχμής με Μνημόνιο», απηχούν τις θέσεις του Σόιμπλε και όχι τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση του κ. Λαφαζάνη να ανακοινώσει την Πέμπτη σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Και προσέθεταν: «Επειδή, ωστόσο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δικαιολογεί την φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο – δηλαδή Δραχμή με Μνημόνιο – μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το Ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε την ίδρυση ενός «ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη». Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν ακόμη οι Αλέκος Βερναρδάκης, Νίκος Γαλάνης, Δημήτρης Κάβουρας, Δημήτρης Καλτσώνης, Παναγιώτης Μαντάς, Αντώνης Νταβανέλος, Ανδρέας Παγιάτσος, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Δημήτρης Σαραφιανός, Μαρία Σουάνη, Θέμης Τζήμας, Λάμπρος Χήτας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα κατά του Μνημονίου, καθώς «όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του».

Στην παρατήρηση ότι «έτσι μάχεσαι και κατά της κυβέρνησης», έκανε λόγο για «μεταβατική κατάσταση», ενώ στην παρατήρηση πως ο πρωθυπουργός (και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας) ως πρόεδρος της ΚΟ, μπορεί να σας διαγράψει», είπε «δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της ΚΟ. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».

Ζωή κατά «Προεδρικών» και βουλευτών για τις τροπολογίες

Με το κλίμα να είναι τεταμένο εν όψει της ψήφισης του τρίτου Mνημονίου, οι εντάσεις, τα καρφιά και οι αντεγκλήσεις κλιμακώθηκαν όταν η πρόεδρος πήρε τον λόγο από τα έδρανα της Βουλής και εξαπέλυσε επίθεση κατά των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στη Βουλή, η κα Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη κατ’ αρχάς στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον ρώτησε για ποιον λόγο τη στοχοποίησε με τη δήλωσή του «Ζωής θέλοντος», μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το πρωί της Τρίτης.

Ακολούθως καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος σε δηλώσεις του το πρωί στον ΣΚΑΪ σχολίασε τη συμπεριφορά της Κωνσταντοπούλου επικαλούμενος τον Φρόιντ. Όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής, «τα εργαλεία της ψυχιατρικοποίησης και της αποδόμησης της προσωπικότητας είναι εργαλεία που χρησιμοποίησαν τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα και αυτοί από τους οποίους υπέφερε η Αριστερά. Γιατί ξεκινήσατε αυτήν τη στοχοποίηση; Πώς τολμάτε να στοχοποιείτε την πρόεδρο της Βουλής;».

Η κα Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον Αλέκο Φλαμπουράρη (στενό σύμβουλο του πρωθυπουργού) κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί το πρωτοσέλιδο της KONTRA NEWS (υπό τον τίτλο: «Ο άντρας της δεν μπορεί να μαζέψει τη Ζωή;») και έκανε λόγο για τάσεις νεοαυριανισμού… Παράλληλα, απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Πώς τολμάτε να στοχοποιείτε προέδρους επιτροπών, την πρόεδρο της Βουλής; Πώς τολμάτε να τους αποδίδετε δόλο, όταν προσπαθούν να τηρήσουν τη διαδικασία;».

Ολομέτωπη επίθεση προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, με αφορμή τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εξαπέλυσε επίσης η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κα Κωνσταντοπούλου, αφού καλωσόρισε τον κ. Μάρδα που… «ευαρεστήθηκε να εμφανιστεί στη Βουλή», τον χαρακτήρισε ως «δοτό υπουργό», εν αντιθέσει με τους εκλεγμένους βουλευτές, ενώ, εν συνεχεία, με το γνωστό αυστηρό ύφος της, τον κάλεσε να κλείσει το κινητό του τηλέφωνο και να ακούσει αυτά που του λέει…

Βαρουφάκης: Η ταπεινωτική συμφωνία παραμένει μη βιώσιμη

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έκαναν ό,τι μπορούσαν στο πλαίσιο μιας ταπεινωτικής συμφωνίας, η οποία παραμένει μη βιώσιμη» επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι διάβασε το κείμενο της συμφωνίας στα αγγλικά, και διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως υπήρχε, επανέρχεται. Σχετικά με τις υψηλές αμυντικές δαπάνες που αποτελούν ένα σταθερό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι πρέπει με κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας να απαιτηθεί η εγγύηση των ελληνικών συνόρων από την ΕΕ.

Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ύποπτο ότι με τη διάταξη στη νέα συμφωνία όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ εντάσσεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δείτε βίντεο από τη θυελλώδη συνεδρίαση:

Ο… «δοτός» υπουργός και το κινητό τηλέφωνο

Τα… καρφιά του Κεγκέρογλου για τη Ζωή

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης