Έντονο παρασκήνιο είχε η υπόθεση αποπομπής της Ράνιας Αντωνοπούλου από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε πως λαμβάνει το επίδομα ενοικίου έως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας να βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε την απομάκρυνση της κα Αντωνοπούλου μετά την επιστολή που έστειλε η ίδια στην οποία προσπαθούσε να δώσει εξηγήσεις και δεσμεύονταν πως θα επιστρέφει τα χρήματα που έλαβε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πραγματικές όμως διαστάσεις την υπόθεσης, αν και έγιναν γνωστές τη Δευτέρα, αποτέλεσαν απόρροια διαβουλεύσεων στο κυβερνητικό επιτελείο που ξεκίνησαν από το Σάββατο οπότε και δημοσιεύθηκε πως η πρώην αναπληρώτρια υπουργός λαμβάνει το επίδομα. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες η κα Αντωνοπούλου κατέβαλε προσπάθειες ώστε να έρθει σε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του για να αποτραπεί η «θύελλα».

Η Ράνια Αντωνοπούλου συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη συνεννόηση και τον από κοινού χειρισμό των αποκαλύψεων. Ο πρωθυπουργός, όμως, δεν έδωσε τέλος στο θέμα από την Κυριακή, που πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία του με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό, αλλά περίμενε να λάβει αποφάσεις από τη Δευτέρα με μόνο κίνητρο να σφυγμομετρήσει τις διαστάσεις που θα έπαιρνε το ζήτημα.

Το επίδομα ενοικίου το οποίο λάμβανε η κ. Αντωνοπούλου απασχόλησε έντονα τα Μέσα όπως επίσης και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της κυβέρνησης τα στελέχη, αν και δεν έκαναν δηλώσεις που να αναφέρονται σε απομάκρυνση της κα Αντωνοπούλου, γνώριζαν πως αυτή η κίνηση τελικά αποτελούσε… μονόδρομο.

Η κρυάδα για την ίδια την κα Αντωνοπούλου, που περίμενε την επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης και κυρίως του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε μετά τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Δευτέρας.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό επεσήμανε: «Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αναπληρώτρια υπουργό. Της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης» ενώ πρόσθεσε «από εκεί και πέρα, περιμένουμε τη δική της τοποθέτηση».

Στο άκουσμα των δηλώσεων Τζανακόπουλου η Ράνια Αντωνοπούλου επικοινώνησε εκ νέου με τον πρωθυπουργό και αφού προηγήθηκε αναλυτική συζήτηση κατέληξαν στα βασικά σημεία της γραπτής δήλωσης που εξέδωσε αργότερα η ίδια.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες της ζήτησε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής της.

Στην επιστολή της η πρώην αναπληρώτρια υπουργός αναφέρει: «πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησής μας».

Η τοποθέτηση της κα Αντωνοπούλου δεν φέρεται να ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα, που λίγη ώρα αργότερα και αφού επικοινώνησε μαζί της εξηγώντάς της πως η διατύπωση για «κατά προσέγγιση» παραίτηση δεν τον καλύπτει ανακοίνωσε πως αυτή «γίνεται δεκτή».

Σημειώνεται πως μετά την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ανακοινώσει την κατάργηση της σχετικής διάταξης για την επιδότηση ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.

Διαβάστε επίσης: Εκτός κυβέρνησης η Ράνια Αντωνοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης