Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Σαββάτου με την τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή συνάντηση για το PSI, στην οποία μετείχαμε ο πρωθυπουργός κι εγώ από ελληνικής πλευράς και ο κ. Νταλάρα με τον κ. Λεμιέρ από πλευράς πιστωτών, έγινε σημαντική πρόοδος. Είχαμε, ούτως ή άλλως, προετοιμάσει όλα τα τεχνικά και νομικά κείμενα. Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Πιστεύω ότι έχουμε κινηθεί απολύτως μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών που μας έχει δώσει το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, παράλληλα φυσικά με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς το νέο πρόγραμμα, που είναι απολύτως συνδεδεμένο με τη νέα σύμβαση με τα νέα 130 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει η χώρα -και πρέπει να πάρει συγκεντρωμένα σε μια πρώτη μεγάλη δόση σχεδόν 90 δισ. ευρώ- είχα πριν από λίγο μια ακόμη συνάντηση με την τρόικα και τώρα πηγαίνω να συναντήσω τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσω ,γιατί θα ακολουθήσει και δική του συνάντηση με την τρόικα.

Κάναμε την επισκόπηση όλων των ανοικτών θεμάτων: τι δημοσιονομικά ζητήματα πρέπει να λύσουμε, τι ζητήματα που συνδέονται με τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, τι ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την επανακεφαλαιοποίησή του. Και φυσικά υπάρχει πάντα ο κατάλογος των διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες που δίνουμε από κοινού αυτή τη μάχη σε εθνικό επίπεδο ότι, όταν προωθούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και βοηθούμε την ανταγωνιστικότητα, μειώνουμε την πίεση πάνω στους μισθούς, πάνω στους εργαζομένους. Επίσης, να καταλάβουμε πως η αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο τους εργαζόμενους -και μάλιστα τους προστατευμένους εργαζόμενους, όταν πρόκειται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- αλλά περιλαμβάνει και τους ανέργους, περιλαμβάνει και τη νέα γενιά. Και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουμε συνεπώς ορισμένες απαράβατες αρχές:

– Πρώτη αρχή είναι η αταλάντευτη υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, όταν αυτό συγκρούεται ή αντισταθμίζεται με ιδιωτικά συμφέροντα, όπως είναι για παράδειγμα τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων των τραπεζών.
– Δεύτερη αρχή είναι η προστασία του μέλλοντος των παιδιών μας, γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, οι οποίες τελικά στρέφονται εναντίον της νέας γενιάς.

Αλλά, αυτά πρέπει να γίνουν με έναν οργανωμένο τρόπο, δεν πρέπει να γίνει τίποτα που βαθαίνει την ύφεση. Πρέπει να γίνουν όλα όσα περιορίζουν την ύφεση και μας φέρνουν πιο κοντά σε μια αναπτυξιακή τροχιά.

Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία. Το παιχνίδι που παίζεται είναι ιστορικής σημασίας. Και πρέπει να υπάρξει πραγματική συστράτευση των κομμάτων, οι αρχηγοί των οποίων θα συναντηθούν αύριο με τον Πρωθυπουργό, των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Πρέπει να απαντήσουμε σε σκληρά διλήμματα και πρέπει να απαντήσουμε με διορατικότητα και αίσθηση υπευθυνότητας. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον άλλον. Κανένα κόμμα πίσω από άλλο κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο πίσω από άλλο πολιτικό πρόσωπο. Είναι τώρα η ώρα της διαπραγμάτευσης και η ώρα της αλήθειας.

Δεν υπάρχει -το επαναλαμβάνω- δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Τώρα πρέπει όποιος μπορεί να βοηθήσει να βοηθήσει. Το να λέμε τραγούδια έξω από τον χορό δεν σημαίνει τίποτα. Όποιος μπορεί να “τραγουδήσει” υπέρ της χώρας να έρθει να το κάνει τώρα. Αυτό είναι μία παράκληση, δεν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι μία αντιδικία κλασικού τύπου. Είναι μια εθνική παράκληση».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης