Ένα βήμα πιο κοντά στην αναθεώρηση του Συντάγματος έκαναν τα Σκόπια, αν και η συμπολίτευση προς το παρόν δεν συγκεντρώνει -ως φαίνεται- την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή προκειμένου να περάσουν οι αλλαγές.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε τη Δευτέρα εκτάκτως και ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης για τροποποίηση των άρθρων 3 και 49.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ τα επίμαχα άρθρα αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, η απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία δεν εκκινήθηκε αμέσως.

Η Αθήνα δηλώνει πως τα εν λόγω άρθρα συνδέονται με αλυτρωτισμό, καθώς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για αναθεωρητισμό όσον αφορά στην κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό όσον αφορά στα εσωτερικά πεπραγμένα έτερων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Στις αλλαγές προβλέπεται ρητά ότι η ΠΓΔΜ δηλώνει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις ή αιτιάσεις εις βάρος οποιασδήποτε γειτονικής χώρας, ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα με το δίκτυο MIA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο ίδιος δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 έδρες στη Βουλή των 120 εδρών μετά και την κατάθεση της εισήγησης.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει τονίσει ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.

Για να πετύχει ικανοποιητικό αριθμό βουλευτών ο Ζάεφ χρειάζεται τουλάχιστον τις ψήφους ορισμένων από την αντιπολίτευση.

Όπως και να έχει, ο Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει ρητά ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι το σενάριο που προκρίνει. Την άποψη αυτή -έστω και διακριτικά – συμμερίστηκε εκ μέρους της Ε.Ε. ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης