Το Reuters για τον ανασχηματισμό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014, 11:58
Το Reuters για τον ανασχηματισμό
Η τοποθέτηση του οικονομολόγου Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τη δύσκολη μεταρρυθμιστική πορεία που ζητούν οι ξένοι δανειστές, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του για τον χθεσινό ανασχηματισμό.

«Ο κ. Χαρδούβελης, καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος προηγούμενων κυβερνήσεων, θεωρείται ότι έχει ομοιότητες με τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα, επίσης οικονομολόγο και τεχνοκράτη, που οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη μετά την παραλίγο έξοδό της από την Ευρωζώνη το 2012» σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

«Αλλά, ενώ ο 58 ετών οικονομολόγος στην Eurobank αναμένεται να διατηρήσει, επίσης, στο επίκεντρο της προσοχής τη δημοσιονομική πειθαρχία, είναι πιθανόν να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με τη μείωση των φόρων» προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντικατέστησε 8 από τους 20 υπουργούς στον ανασχηματισμό, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του λαμβάνει το μήνυμα αλλαγής που έστειλαν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να προκαλέσει τους ξένους δανειστές.

«Αυτός ο ανασχηματισμός δείχνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και θα επιταχύνει την ανάπτυξη, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό» δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αναφέρει το Reuters.

Το δημοσίευμα σημειώνει και την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη θέση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος βουλευτής, ενισχύοντας έτσι την κυβερνητική πλειοψηφία στις 153 έδρες.

Ο κ. Χαρδούβελης είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην ανάγκη προώθησης ενεργητικών πολιτικών για να γυρίσουν και πάλι οι τροχοί της ελληνικής οικονομίας, αλλά τόνισε επίσης τη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να σταματήσει η ύφεση. Το μέλλον δεν μπορεί να είναι η στασιμότητα. Η δομή της οικονομίας πρέπει να αλλάξει» είχε δηλώσει ο κ. Χαρδούβελης σε ομιλία που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.

Έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε μία οριακή ανάπτυξη φέτος, ενώ επέστρεψε τον Απρίλιο στις αγορές ομολόγων ύστερα από έναν τετραετή αποκλεισμό της. Μεγάλο μέρος των ευσήμων για την ταχεία μεταστροφή της Ελλάδας από μία κατάσταση σχεδόν χρεοκοπίας το 2012 έχουν δοθεί στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο στις 21 Ιουνίου, οπότε λήγει η θητεία του, σημειώνει το Reuters.

«Η Ελλάδα πέτυχε, επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, που της δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ - οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και σε αυτές θα εστιάσει πολύ ο νέος υπουργός Οικονομικών» καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: Kυβέρνηση εκλογών
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014, 22:59

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014, 12:04