Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω, η τελετή έναρξης του 17ου Ετήσιου Συμποσίου της Σύμης. Μετά από 13 χρόνια, το Συμπόσιο της Σύμης, επιστρέφει στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, για να συνεισφέρει στην παραγωγή δημιουργικών ιδεών σε μια σειρά από κρίσιμα και επίκαιρα θέματα, αλλά και να ενισχύσει την Κω ένα νησί με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο καλωσόρισε ο Δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης κάνοντας μια εκτενή παρουσίαση των προκλήσεων που δημιούργησε στο νησί η προσφυγική κρίση. Επεσήμανε πως λύση του προβλήματος δεν είναι η φοβικότητα αλλά η αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων για την διαχείριση του προβλήματος και η εξωστρέφεια, αναφέροντας την συνεργασία που ξεκίνησε με τον δήμαρχο της Αλικαρνασσού σε μια σειρά από τομείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης -Τουρκίας και Τουρκίας – Ελλάδας σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο τόνισε στο χαιρετισμό του ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας τη σημασία του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων της πολιτικής Ασύλου της ΕΕ που προώθησε για την καλύτερη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στην εναρκτήρια ομιλία του , εξήγησε πόσο κρίσιμο είναι, μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν πλήξει την Ελλάδα, να στηριχθεί ο τουρισμός και η πραγματική οικονομία, τονίζοντας ότι η Κως είναι ένα νησί με μεγάλες δυνατότητες να προσελκύσει καινοτόμες επενδύσεις για ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης.

Θύμισε επίσης το πόσο έχει αλλάξει η Ευρώπη και ο κόσμος από την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο της Σύμης στην Κω, το 2003, απαριθμώντας τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα και επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια πρωτοπορία ανθρώπων του πνεύματος και της πολιτικής που θα έχει το θάρρος να θέσει τα πραγματικά διλήμματα και να προωθήσει λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, Michael Moller, εξήγησε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι παγκόσμιο κι όχι ευρωπαϊκό πρόβλημα και μόνο αν γίνει κατανοητή αυτή η διάσταση μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Ο γενικός τίτλος του 17ου Ετήσιου Συμποσίου της Σύμης, που θα πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου, στην Κω, είναι: “Έξοδος: Μετακινήσεις πληθυσμών σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο”.

-Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, μια σειρά από ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα:

-Πως οι μετακινήσεις πληθυσμών επηρεάζουν την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή;

-Ποιες καινοτόμες λύσεις μπορούν να συμβάλουν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος;

-Πόσο σημαντική είναι η χρήση της γλώσσας και των συμβόλων στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες;

-Ποια προβλέπεται να είναι η επόμενη μέρα για την Συρία;

-Μπορεί η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα για τη Μέση Ανατολή;

-Σε ποιο βαθμό μπορεί το Brexit να προκαλέσει μια νέα μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού οράματος;

-Ποιες οι επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών;

-Έξι χρόνια μετά, πως κρίνουν όσοι διαχειρίστηκαν την πρώτη περίοδο της ελληνικής κρίσης τη στάση των ελληνικών και ευρωπαϊκών κέντρων λήψης αποφάσεων;

-Πως τα συμπεράσματα από τη διαχείριση της κρίσης, μπορούν να αξιοποιηθούν για την διαμόρφωση μιας νέας και αναγκαίας προοδευτικής στρατηγικής στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που θα προσεγγίσει φέτος το Συμπόσιο της Σύμης, με τη δημιουργική σκέψη και εμπειρία των συμμετεχόντων που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και επαγγελματικούς χώρους. Η συζήτηση θα εμπλουτιστεί σημαντικά και από τα νεότερα μέλη της “οικογένειας της Σύμης”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης