Άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά την σύσκεψη που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στην G20.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεδρίαση, όπου συμμετείχε εκτάκτως και με απόλυτη μυστικότητα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έγινε γνωστή μετά το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», περί σεναρίων επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην δραχμή.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου παρέμενε ασαφές αν ο κ. Παπακωνσταντίνου εκλήθη στην συνάντηση ή αυτή πραγματοποιήθηκε με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, για να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της, πιστωτικές διευκολύνσεις.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αποδίδει στον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γουνκέρ και στην υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ την πρωτοβουλία της χθεσινής συνάντησης στο Λουξεμβούργο: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε συνέχεια της ετήσιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας κατείχε την προεδρία του G20 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αποφάσισαν να συγκαλέσουν άτυπη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το G20. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο διεξοδικών συζητήσεων και γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζ. Γιουνκέρ αποφάσισε να προσκαλέσει στη χθεσινή συνάντηση και τον υπουργό οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς για τη σημερινή κατάσταση».

Δημοσιογραφικές πηγές, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για το ζήτημα της συνάντησης του Λουξεμβούργου, είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με αρκετούς ηγέτες χωρών της ΕΕ, αλλά και με κορυφαίο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου, μετά το δημοσίευμα του «Der Spiegel» περί «έκτακτης σύσκεψης» και «ανταλλαγής απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», χωρίς να διευκρινίζει ποιες οικονομικές εξελίξεις μπορούν να προκαλέσουν έκτακτες συναντήσεις και συζητήσεις, προκάλεσε περαιτέρω φήμες και επέτεινε το μυστήριο.

Πηγή της κυβέρνησης Μέρκελ διέψευσε πάντως ότι επρόκειτο για συνεδρίαση κρίσης στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για συνεδριάσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα», πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ τόνισε ότι αφορούν τα μέλη της Ευρωζώνης και τα μέλη της Ομάδας G20, στις οποίες συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτές οι συνεδριάσεις «μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεφώνου ή δια ζώσης όπως συνέβη στο Λουξεμβούργο», ανέφερε η γερμανική πηγή. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν ζητήματα όπως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η βοήθεια προς την Πορτογαλία.

Τι συζήτησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, συζήτησε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ισπανίας, από τους οποίους ζήτησε λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές, κάνουν λόγο για συζητήσεις σχετικά με περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά ακόμα και για νέο δάνειο από τον Μηχανισμό της τρόικας. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονταν μέχρι τη νύχτα επισήμως από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, μετά την συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα επιπλέον πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς στις 16 Μαΐου» και πρόσθεσε ότι «δεν συζητάμε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρόκειται για ανόητη ιδέα – δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν θέλουμε να ανατινάξουμε την ευρωζώνη χωρίς λόγο».

Επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, το πρακτορείο μεταδίδει ότι η πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα ενδέχεται να περιλαμβάνει αύξηση στο ποσό του δανείου από την τρόικα (ύψους 110 δισ. ευρώ) ή τη δυνατότητα του μηχανισμού της ΕΕ να χρηματοδοτεί την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, σε συνδυασμό με διευκόλυνση στους όρους αποπληρωμής.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, σε αυτή τη λύση αντιτίθενται Γερμανία και Φινλανδία, ενώ το Βερολίνο έχει προωθήσει εσχάτως το σενάριο της αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι η επιλογή της αναδιάρθρωσης έχει αποκλειστεί.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί σε σεναριολογία που αγγίζει τα όρια της εγκληματικότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Der Spiegel».

Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το ευρώ, τόνισε σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του Spiegel ότι συζητείται έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Σ΄ ερώτηση αν «θα ήταν πιο εύκολο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου μιας χώρας από το ευρώ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει, με σαφήνεια και υπευθυνότητα, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο».

«Πρέπει απαραιτήτως να υπάρξουν διευκρινιστικές δηλώσεις, γιατί το πρωινό της Δευτέρας μπορεί να κρύβει εκπλήξεις», σημείωσε ο ΛΑΟΣ.

«… Η κυβέρνηση με μυστικές επαφές και υπόγειες διαπραγματεύσεις δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που έχει. Όπως και η αντιπολίτευση με συνεχείς υστερόβουλες αρνήσεις και εξωπραγματικό και επικίνδυνο λαϊκισμό δεν υπηρετεί το λαό», δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης