Η τελική φόρμουλα που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και η οποία, αν προκριθεί θα κατατεθεί στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευής για τα λάβει το πολιτικό «ΟΚ» από τους υπουργούς Οικονομικών, περιλαμβάνει δύο περικοπές και μία αναίρεση.

Η πρώτη περικοπή αφορά τις συντάξεις και θα είναι το 1% του ΑΕΠ με εφαρμογή της 1/1/2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη περικοπή έχει να κάνει με το αφορολόγητο και ανέρχεται επίσης στο 1% του ΑΕΠ με ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2020. Παρόλα αυτά θεωρείται πως η «συμβιβαστική αυτή πρόταση» αποτελεί και την τελευταία γραμμή αμύνης της ελληνικής κυβέρνησης.

Και οι δύο αυτές περικοπές τίθεται υπό αναίρεση εάν και εφόσον τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2018 δεν είναι τα επιθυμητά. Σε αυτή την περίπτωση και οι δύο αυτές περικοπές θα εφαρμοστούν από 1/1/2019.

Η τελευταία αυτή πρόνοια που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, ενώ βάζει το μαχαίρι στον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης, επιτρέπει στον Αλ. Τσίπρα να ελιχθεί στα περιορισμένα όρια που επιβάλλουν οι περικοπές συντάξεων και μάλιστα εφάπαξ κατά το εκλογικό έτος 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά θεωρείται πως η «συμβιβαστική αυτή πρόταση» αποτελεί και την τελευταία γραμμή αμύνης της ελληνικής κυβέρνησης.

Η διαμόρφωση αυτής της πρότασης συζητήθηκε βεβαίως κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τουσκ αλλά ήδη έχει τεθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης στα ανώτερο κλιμάκια της Κομισιόν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ευρωπαϊκή επιτροπή εξέφρασε αισιοδοξία και μίλησε υπό συγκλίνουσες θέσεις Αθήνας- Θεσμών.

Έτσι εξηγείται και η υπό όρους αισιοδοξία που εξέφρασε και ο κ.Τουσκ βρισκόμενος στην Αθήνα.

Παρατηρητές στην Αθήνα στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείσαι ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τουσκ καταλήγουν πως ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα ήθελε αφενός να «δραματοποιήσει την κατάσταση» αλλά και να εκβιάσει το «κλείδωμα» της συμφωνίας αυτής.

Τι αναφέρει η Κομισιόν;

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, έκανε λόγο για «σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα».

Ερωτηθείσα για τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες τόνισε πως ήταν μια «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων».

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για επίτευξη «προκαταρκτικής συμφωνίας».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής.

Ποιος ο στόχος του προέδρου του Eurogroup;

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά.

Διαβάστε επίσης: Σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις «βλέπει» η Κομισιόν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης