Νέους μοχλούς πίεσης «επιστρατεύει» η Τουρκία με αντικείμενο διεκδίκησης το φυσικό αέριο.

Μετά τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο προκειμένου να ασκήσει πιέσεις προς όλες τις εμπλεκόμενες κατευθύνσεις όσον αφορά στους φυσικούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι έπειτα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια παράνομης επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε ανοιχτά μοίρασμα του φυσικού αερίου.

Ο ίδιος μάλιστα περιηγήθηκε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με «ξεναγό» τον λεγόμενο ΥΠΕΞ των Κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι.

Οι κοινές δηλώσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού να είναι πολύ αργά» ήταν το μήνυμα – απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την κυπριακή κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η πρόταση για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, βρίσκεται ακόμη «στο τραπέζι».

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μονομερείς πράξεις και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού».

«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, όπως έπραξε το 2011 και το 2012, αλλά η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να λάβει υπ’ όψιν της την πρόταση αυτή και να τη δεχτεί «προτού να είναι πολύ αργά», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, εάν όντως θεωρεί την τουρκοκυπριακή πλευρά ως συνιδιοκτήτη του νησιού.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί αυτήν την πρόταση, «η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δραστηριότητές της σε περιοχές όπου έχει άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Ο Ακιντζί σχολίασε ότι στόχος του είναι οι φυσικοί πόροι του νησιού να συμβάλλουν στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στη συνεργασία στην περιοχή.

«Εμείς το επισημαίνουμε πάντοτε, κάναμε προτάσεις σχετικά με αυτό το θέμα…  Επιθυμούμε το φυσικό αέριο ως γέφυρα ειρήνης και όχι ως σημείο έντασης. Προτείναμε σύσταση κοινής επιτροπής για το θέμα αυτό» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι από το 2011.

Η απάντηση της Λευκωσίας

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και όλες οι ενέργειές του κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, επεσήμανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, πρόκειται για μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη στην Αθήνα και το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η «ξενάγηση» στην Αμμόχωστο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανήρτησε βίντεο από την παράνομη επίσκεψή του στην Αμμόχωστο, λίγο πριν από την αναχώρησή του.

Ο Οζερσάι ενημέρωσε τον Τσαβούσογλου για τις «ενέργειες» των κατοχικών αρχών στην περιοχή, ενώ σχετική ενημέρωση έλαβε και από τη «στρατιωτική ηγεσία» που συνόδευσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην επίσκεψή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης