Λιτότητα, φόβος για το αύριο και εγκληματικότητα θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα επισημαίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης.

«Καθώς οι Έλληνες ετοιμάζονται να ψηφίσουν σε δύο ημέρες για τις πιο κρίσιμες εκλογές της ιστορίας τους, οι κάτοικοι των Αθηνών βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μέλλον αβεβαιότητας, φτώχειας και βίας» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Independent», που επικεντρώνεται στην εγκληματικότητα και το μεταναστευτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα εγκλήματα που πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας, καθώς στο στόχαστρο βρίσκονται τόσο οι εύποροι όσο και οι ευάλωτοι μετανάστες» αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον «Independent», ακόμη βαθύτερος είναι ο φόβος των Ελλήνων ότι, είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, η χώρα τους εξελίσσεται σε τριτοκοσμική, γεγονός που αποδεικνύει και η επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης. «Η απεγνωσμένη επιθυμία να αποφύγουν μια τέτοια μοίρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής» εκτιμά η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το BBC, κερδισμένος από τις αυστηρές προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων θα βγει τελικά ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς πολλοί είναι οι Έλληνες που τις λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, υπό τον φόβο αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο φόβος θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις εκλογές της Κυριακής» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει το προβάδισμα, αυτό θα ανακουφίσει την Ευρώπη. Ωστόσο, η παράταξη του κ. Σαμαρά θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά ακόμη και υπό την απειλή εκτεταμένων διαδηλώσεων και αναταραχών.

Το Bloomberg αναφέρει σήμερα ότι «οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες σε μια αναμέτρηση που ενδέχεται να καθορίσει τη μοίρα της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου, αλλά και το μέλλον της νομισματικής ένωσης, παρασύροντας τα χρηματιστήρια από το Ουέλινγκτον έως τη Wall Street».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα φανεί εάν οι Έλληνες -οι οποίοι διανύουν την πέμπτη χρονιά ύφεσης- αποδέχονται μια λιτότητα χωρίς σαφή ημερομηνία λήξεως με αντάλλαγμα την παραμονή τους στο ευρώ ή εάν απορρίπτουν τους όρους της συμφωνίας διάσωσης, διακινδυνεύοντας να γίνουν η πρώτη χώρα που αποχωρεί από το ευρώ.

Σε ένα προκλητικό κεντρικό άρθρο, υπό τον τίτλο «Αντισταθείτε στον δημαγωγό» οι Financial Times Deutschland (τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική έκδοσή τους) ζητούν από τους Έλληνες ψηφοφόρους να αντισταθούν «στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Για την ομαλή διακυβέρνηση συνιστούμε τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κάνουμε με βαριά καρδιά» σημειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς, όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, θα ήταν καλύτερη μία κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας».

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης