Το βραβείο «Πολιτικού σθένους» παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας από γαλλικό περιοδικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017, 12:54
Το βραβείο «Πολιτικού σθένους» παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας από γαλλικό περιοδικό
«Στον ελληνικό λαό ανήκει το βραβείο αυτό και εγώ το παραλαμβάνω στο όνομά του». Με τα λόγια αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέλαβε το βραβείο «Πολιτικού σθένους», που του απένειμε το πρωί της Πέμπτης ο Πατρίκ Βάσμαν, ιδρυτής του περιοδικού «Politique Internationale», ύστερα από μια παρουσίαση της κυβερνητικής του δράσης.«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Από αυτόν (σ.σ. τον ελληνικό λαό) και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας».

«Το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.Απονέμοντας το βραβείο, ο διευθυντής του «Politique Internationale» υπογράμμισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είχε το κουράγιο να πάρει αποφάσεις προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης». Τον χαρακτήρισε άνδρα με πεποιθήσεις και θάρρος, και σημείωσε ότι λίγοι άνδρες κατάφεραν να γίνει η ριζοσπαστική Αριστερά η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. «Χρειαζόταν μεγάλο κουράγιο να πάει κόντρα στην τρόικα και στους υποστηρικτές της λιτότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Είναι μια μεγάλη τιμή, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το βραβείο ανήκει όχι σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό και εγώ το παραλαμβάνω σήμερα στο όνομά του» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσηλωμένοι πάντοτε στο σχέδιό μας και σε αυτό που πιστεύαμε ως το σωστό για τη μεγάλη πλειοψηφία, καταφέραμε να αντισταθούμε στις "σειρήνες" και να οδηγήσουμε σιγά σιγά το σκάφος που λέγεται Ελλάδα αλλά και το σκάφος που λέγεται Ευρώπη σε πιο ήρεμα νερά. Αποφύγαμε την άτακτη ή την οργανωμένη χρεοκοπία, τα σχέδια ορισμένων ακραίων κύκλων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη».

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η οικονομία ανακάμπτει με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, με ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2017 κοντά στο 2%. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση, που μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Η ανεργία αποκλιμακώνεται, έχει πέσει πάνω από έξι μονάδες. Η χώρα ανέκτησε σε πρώτη φάση δοκιμαστικά την πρόσβαση στις αγορές χρήματος με ευνοϊκούς όρους. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση της ελληνικής οικονομίας και με λίγα λόγια διαμορφώνεται η εικόνα μιας οικονομίας και μιας χώρας που ανακάμπτει. Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα εκείνη που το 2015 βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

«Για μας κρίσιμο δεν είναι μόνο να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, και φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε και το ολοκληρώνουμε με επιτυχία. Το κρίσιμο είναι τούτη την ώρα που βγαίνουμε από την κρίση, κάτι το οποίο αναγνωρίζουν και όλοι οι εταίροι μας και οι θεσμοί, που βλέπουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφαλή δημοσιονομική πορεία με σημαντική αναπτυξιακή προοπτική» επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εν κατακλείδι, «το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο, με ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο. Βασική προτεραιότητά μας είναι το στοίχημα της εργασίας με προοπτικές δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, οι νέοι να βρουν ελπίδα, μέλλον και προοπτική. Δεν μπορείς να χτίσεις κάτι καινούργιο με φθαρμένα υλικά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017, 16:01