Το who is who του νέου Προέδρου του ΕΣΡ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016, 19:28
Το who is who του νέου Προέδρου του ΕΣΡ
Γόνος αγροτικής οικογένειας της Καρδίτσας είναι ο 68χρόνος τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος που προτάθηκε αρχικώς από την ΝΔ και εξελέγει τελικά πρόεδρος του ΕΣΡ.

Ο κ. Κουτρομάνος γεννήθηκε το 1948 το Νεοχώρι Καρδίτσας το οποίο απέχει 37 χιλιόμετρα από την πόλη και βρίσκεται σε υψόμετρο 900-1050 μέτρων, με μαγευτική θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα.

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό των ΤΕΙ Παρασκευή Κουτρομάνου που του χάρισε δύο κόρες, αλλά καμία από τις δύο δεν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα τους, αφού γύρισαν την πλάτη τους στις Νομικές Σχολές. Η μία τώρα τελειώνει το διδακτορικό της και η δεύτερη είναι ακόμη φοιτήτρια.

Τα πρώτα του μαθητικά βήματα τα έκανε σε Δημοτικό Σχολείο μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, όπου εκεί τελείωσε και το εξατάξιο Γυμνάσιο το έτος 1966.

Η Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ο επόμενος σταθμός των σπουδών του από την οποία αποφοίτησε το 1971.

Στη συνέχεια εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και αμέσως μετά έλαβε επιτυχώς μέρος, ως ασκούμενος δικηγόρος, στις εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών (9.7.1974). Στο μεσοδιάστημα έγινε κάτοχος δυο ξένων γλωσσών, της Αγγλικής και Γερμανικής.

Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών προήχθη στις 21.12.1989, στο βαθμό του Εφέτη στις 30.1.1993 και στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 5.8.2004. Στον Άρειο Πάγο εισήλθε το έτος 2006 (28.8.2006) με το βαθμό του αρεοπαγίτη, όπου και παρέμεινε επί πέντε έτη στο βαθμό αυτό ενώ στην συνέχεια (13.7.2011) προήχθη στο βαθμό του αντιπρόεδρου Αρείου Πάγου όπου υπηρέτησε επί τρία έτη.

Τον Αύγουστο του 2014, με ομόφωνη πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ανέλαβε το τιμόνι του Αρείου Πάγου. Ο κ. Κουτρομάνος διαδέχθηκε τον Μιχάλη Θεοχαρίδη, που συνταξιοδοτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014 και ένα χρόνο μετά παρέδωσε την σκυτάλη της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην σημερινή πρόεδρο Βασιλική Θάνου.

Με το που ανέλαβε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ. Κουτρομάνος έκανε την εξής λυτή δήλωση: «Φοβούμαι ότι δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Θα προσπαθήσω να μιλήσω εμπράκτως με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου». Όπως όλοι οι δικαστικοί υπηρέτησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, πριν ανέλθει στη βαθμίδα του αρεοπαγίτη.

Συγκεκριμένα υπηρέτησε:
-Στο Πρωτοδικείο Πύργου Ηλείας επί τέσσερα έτη ως πρωτοδίκης.
-Στο Πρωτοδικείο Πειραιώς επί δέκα έτη ως πρωτοδίκης (σε τμήμα εργατικού και ναυτεργατικού δικαίου, σε τμήματα ναυτικού δικαίου, ως ανακριτής επί τέσσερα έτη και ως εισηγητής πτωχεύσεων επί δύο έτη).
-Στο Πρωτοδικείο Βόλου ως πρόεδρος πρωτοδικών επί τρία έτη.
-Στο Εφετείο Δωδεκανήσου, επί τρία έτη ως εφέτης.
Στο Εφετείο Λαρίσης επί έξι έτη ως εφέτης.
-Στο Εφετείο Αθηνών (σε τμήμα ενοχικού δικαίου) επί ένα έτος ως εφέτης.
-Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης επί δύο έτη (σε τμήμα ιδιωτικών διαφορών του δημοσίου και σε ποινικό τμήμα).
-Στον Άρειο Πάγο υπηρέτησε από το έτος 2006 ως αρεοπαγίτης επί πέντε έτη (στα τμήματα ενοχικού, εμπορικού, οικογενειακού δικαίου και αναγκαστικής εκτέλεσης) και
-Ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τρία έτη στο πολιτικό τμήμα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016, 19:28