Το διάστημα που χρειάστηκε η οικονομία της Γερμανίας για να ανακάμψει – δέκα με δεκαπέντε χρόνια – θα χρειαστεί η οικονομία της Ελλάδας για να ανοικοδομηθεί σύμφωνα με όσα ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Tommaso Schioppa, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Ιταλός σύμβουλος έκανε, επίσης, λόγο για πέντε κινδύνους σχετικά με την υλοποίηση του Μνημονίου, οι οποίοι σχετίζονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • ο πρώτος κίνδυνος αφορά το ενδεχόμενο κόπωσης τόσο της κυβερνητικής προσπάθειας όσο και της κοινωνίας, μετά τον καταιγισμό των μέτρων που εξαγγέλθηκαν με την υπογραφή του Μνημονίου
  • ο δεύτερος κίνδυνος συνδέεται με την ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, η οποία όπως είπε είναι χαμηλότερη από αυτή που είχε συμφωνηθεί.
  • ο τρίτος κίνδυνος αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιο δύσκολες από αυτές που υλοποίησε τους πρώτους μήνες του Μνημονίου.
  • ο τέταρτος κίνδυνος συνδέεται με την «ανυπομονησία» που επιδεικνύουν οι αγορές.
  • ο πέμπτος κίνδυνος αφορά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης εξαιτίας των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζουν.

Μιλώντας για την κρίση γενικότερα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος ανέφερε ότι δεν είναι αμιγώς ελληνική αλλά αποτελεί κρίση ολόκληρη της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση, με την επέκταση της κρίσης στην Ιρλανδία, ευνοεί την ελληνική υπόθεση και αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης