Τον Νοέμβριο η τρόικα στην Αθήνα-«Ναι» σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις

Τον Νοέμβριο η τρόικα στην Αθήνα-«Ναι» σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις
Παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και όχι με τη μορφή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις θα είναι τα οποιαδήποτε νέα μέτρα κριθούν αναγκαίο να ληφθούν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο οποίος κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής της Τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ουίλιαμ Μάρεϊ, ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων. Από πλευράς του Ταμείου, επικεφαλής θα είναι ο Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι με τις ελληνικές αρχές θα συζητηθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2014 και όχι η βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «επιπρόσθετων μέτρων», ο ίδιος επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον, ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα θα γίνει σε δόσεις και θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σε άλλες ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τον χρόνο εξέτασης του θέματος, όπως επίσης τη δέσμευση των Ευρωπαίων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων από μέρους της Ελλάδας, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε, στο παρόν στάδιο, να αναφερθεί στις προθέσεις του Ταμείου.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η αποστολή της Τρόικας θα βρίσκεται στο νησί στις 29 Οκτωβρίου για δυο εβδομάδες, μέσα στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.

Όσον αφορά στη διαμάχη των κυπριακών αρχών με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Κύπρου και ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν αγαστή συνεργασία, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kerdos.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013, 20:01