Τοποθετήσεις Μπαλαούρα-Χατζηδάκη στις επιτροπές για το τρίτο μνημόνιο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, 14:31
Τοποθετήσεις Μπαλαούρα-Χατζηδάκη στις επιτροπές για το τρίτο μνημόνιο
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να κυβερνήσει χτυπώντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, και έτσι μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο του κόσμου από τα επώδυνα μέτρα, σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ», Μάκης Μπαλαούρας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Μπαλαούρας επισήμανε ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με τα χρήματα να πηγαίνουν μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, το νέο Ταμείο (που προβλέπει η συμφωνία) θα λειτουργήσει για 30 χρόνια και τα έσοδά του δεν θα είναι μόνο από πωλήσεις, αλλά και από εκμετάλλευση περιουσίας με τη συμμετοχή του Δημοσίου, και με τα έσοδα να πηγαίνουν και για το χρέος και για την ανάπτυξη. Επιπλέον, επισήμανε ότι «αποφύγαμε να πουληθούν τα ”κόκκινα δάνεια” σε ξένα funds».

Χατζηδάκης: Αριστερό μνημόνιο με προοδευτικές ιδιωτικοποιήσεις

Για «αριστερό μνημόνιο» με «προοδευτικές ιδιωτικοποιήσεις» και «καθαγιασμένες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σχολίασε ότι στο μνημόνιο αυτό δεν φτάσαμε τυχαία.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης «δεν ήταν μόνο πως η κυβέρνηση ήταν εκτός ευρωπαϊκής και οικονομικής πραγματικότητας. Ήταν ότι δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την 5η αξιολόγηση. Αυτή με το email Χαρδούβελη, το κείμενο που αναπολούμε με νοσταλγία. Ότι επέστρεψε τα 11 δισ. του ΤΧΣ. Ότι καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση, αγνοώντας ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας. Ότι προχώρησε σε δημοψήφισμα όταν είχε τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους στην πραγματική οικονομία. Απίστευτα λάθη σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα. Στις θεατρικές παραστάσεις που έδωσε η κυβέρνηση παίρνει πολύ καλό βαθμό. Στη διαπραγμάτευση μηδέν».

Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε, επίσης, ότι «αν και με τη σημερινή συμφωνία η χώρα μένει στο ευρώ και την ΕΕ (κάτι που όπως είπε η ΝΔ το βάζει πάνω απ' όλα), ωστόσο οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε ένα κόστος που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει». Όπως εξήγησε «δεν είναι μόνο το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δεν είναι μόνον το κόστος των πρόσθετων μέτρων που προκύπτει από την πτώση εκ νέου στο πηγάδι της ύφεσης για να επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι και η ευκολία που αυτή εδώ η κυβέρνηση, μεταξύ της περικοπής δαπανών και της αύξησης φόρων προτιμά την επιβολή φόρων». «Αυτό που θα ψηφιστεί το βράδυ χαιρετίζει τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, για να μην πάει χαμένη η συμφωνία, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κτήμα τη συμφωνία της, να υπάρξει παραγωγή νέου εισοδήματος με ιδιωτικές επενδύσεις, να υπάρξει εθνική συνεννόηση προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα (από αγορές και επενδυτές) και να δοθεί ικανός χρονικός ορίζοντας στη συμφωνία για να εφαρμοστεί, καθώς, όπως είπε, «μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, 14:31