Με την ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα- ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του στις 19.00, των άλλων πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων σήμερα στις 18.00 το απόγευμα.

Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε εννέα σημεία ως προτεραιότητες με βασική την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, με ειδική αναφορά στον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Ανάγνωση γενικού πωλητηρίου της Ελλάδας» οι εξαγγελίες Σαμαρά

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε από την αρχή την κριτική στη κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: «Κρύψατε τις πραγματικές σας προθέσεις και παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό». «Η επαναδιαπραγμάτευση μας τέλειωσε το βράδυ της 17ης Ιουλίου. Όποιος πίστεψε σε αυτή, την πάτησε. Το 2009 κάποιοι μας είπαν λεφτά υπάρχουν και κέρδισαν τις εκλογές. Τώρα μας είπατε επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει. Οι αντοχές του λαού μας εξαντλούνται, θα έχετε την ίδια τύχη και εσείς. Ο λαός μας συγχωρεί τα λάθη, δεν συγχωρεί την κοροϊδία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απόκρυψη προθέσεων και παραπλάνηση του ελληνικού λαού, σημειώνοντας: «Λυπάμαι αλλά είστε υποχρεωμένος να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της ανεύθυνης συμπεριφοράς σας». Επισημαίνοντας πως τα ψέμματα τελείωσαν, τόνισε ότι η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είστε αντιμέτωποι με την ίδια τη δυστυχία που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική. Με τα εκατομμύρια των ανέργων, με την ανθρωπιστική κρίση, με το ανατριχιαστικό φαινόμενο των καθημερινών αυτοκτονιών. Η κυβέρνησή σας είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, την εκποίηση του δημόσιου πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο», επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είστε κυβέρνηση επιτάχυνσης της ίδιας συνταγής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επί 2,5 μήνες διεκδικούσε την εξουσία και συκοφαντούσε διαρκώς το ΣΥΡΙΖΑ με σημαία την κιινδυνολογία. Ο δρόμος της μη διαπραγμάτευσης και της επιτάχυνσης του Μνημονίου, πρόσθεσε, είναι αυτός που θα μας βγάλει από την ευρωζώνη. Τώρα δεν είστε αντιμέτωποι με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τη δυστυχία που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην τρόικα, είπε ότι οι επικεφαλής της δεν έχουν ιδέα ακόμα και για το μέσο μισθό στην Ελλάδα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ότι δεν μπορούν να βγάλουν μια χώρα από την οικονομική κρίση. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι όρος σωτηρίας της οικονομίας αλλά όρος της λεηλασίας, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ συμφωνούν με τη σκληρή νεοφίλελεύθερη πολιτική της ΝΔ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά υπήρχαν σημαντικές παραλείψεις όπως το «φιάσκο» της Συνόδου Κορυφής της 29ης Ιουνίου. Καμία αναφορά δεν έγινε ακόμα για τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, αλλά και για την μετενέργεια, για το αφορολόγητο, για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, πρόσθεσε.

Προετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου, κατέληξε ο κ. Τσίπρας ωστόσο μέχρι τότε, είπε, θα συνεχίσουμε την αντιπολίτευση.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης