Λάδι στη φωτιά ρίχνει η νέα ανακοίνωση εκ μέρους της Τουρκίας, με την οποία η χώρα εξαπολύει βέλη κατά του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η νέα ανακοίνωση εκ μέρους της Τουρκίας, με την οποία η χώρα εξαπολύει βέλη κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη ΠαυλόπουλουΤο τουρκικό ΥΠΕΞ με χθεσινή του ανακοίνωση σχολίασε καυστικά τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου από την Ψέριμο, στις οποίες είχε αποστείλει μήνυμα καλής γειτονίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να υπερασπιστεί την κυριαρχία, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Έλληνας πρόεδρος Παυλόπουλος επιθυμεί να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Sabah».

«Η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανησυχίες της Τουρκίας…. Η αντίδρασή μας στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας εντός του διεθνούς δικαίου, αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή» τονίζει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παυλόπουλος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από την ακριτική Ψέριμο στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα στη γείτονα Τουρκία. Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας και της συμπόρευσης σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και την καλούμε μέσω της Ελλάδας να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως ταιριάζει στον λαό της και όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία της… Ταυτοχρόνως, όμως, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και βεβαίως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτοχρόνως ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις» διαμηνύει το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης