Με μερική στάση πληρωμών, έως ότου αποδώσουν τα νέα μέτρα, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει η κυβέρνηση στην εκούσια και εκβιαστική «καθυστέρηση» της 6ης δόσης από τους δανειστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποθέματα αρκούν μόνον για την καταβολή μισθών και συντάξεων για τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως και για τον Οκτώβριο. Επομένως, η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα καταβολής κονδυλίων για να καλυφθούν εξωτερικές υποχρεώσεις, θα διακόψει την ικανοποίηση υποχρεώσεων του κράτους έναντι τρίτων εντός της χώρας.

Υπ’ αυτές τις δραματικές συνθήκες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνει και επίσημα τα νέα μέτρα που αφορούν στην επί πλέον περικοπή κατά 20% των μισθών στο Δημόσιο, την αναδρομική περικοπή των φοροαπαλλαγών, τη μείωση κατά 4% των συντάξεων καθώς και την τουλάχιστον έως το 2014 καταβολή του εκτάκτου φόρου για τα ακίνητα, ενώ προφανώς θα ανακοινωθεί το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων για το 2011, ώστε να διασφαλιστούν τα ποσά για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της.

Νωρίς το βράδυ της Τρίτης (19:00), άρχισε στη Βουλή η διαδικασία ψήφισης του νόμου για το χαράτσι στα ακίνητα, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και υπό αφόρητη πίεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός συνομιλεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η στάση της Γερμανίας έναντι των κυοφορούμενων σεναρίων. Η ατζέντα είναι βαριά και δύσκολη. Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να διαφωνεί με το «Σχέδιο Β», το οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός της επί των οικονομικών Βόλφαγκ Σόιμπλε και το οποίο προβλέπει «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50% . Ο κ. Σόιμπλε έχει άλλωστε ταχθεί υπέρ και της μεταβολής των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου ως προς το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που είναι και το ζητούμενο για την Αθήνα. Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 20% των ομολόγων.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται σε κλίμα καχυποψίας και πολιτικής σκοπιμότητας εκ μέρους του Βερολίνου, το οποίο πιέζεται από τις Η.Π.Α. αλλά και τρίτες μεγάλες χώρες (Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία) να προχωρήσει επί τέλους σε κινήσεις που θα διασφαλίζουν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία τείνει, αν δεν έχει ακόμη, να προκαλέσει μείζονα κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Είναι επίσης προφανές πως κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης τα οποία πρέπει να νομιμοποιήσουν το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες αυτές έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το κλίμα είναι αρνητικό έως και εχθρικό εντός μίας ομάδας χωρών του λεγόμενου «Γερμανικού μπλοκ».

Στην Αθήνα, τα συνδικάτα στις Δ.Ε.Κ.Ο. και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κλαδικές οργανώσεις όπως των ιδιοκτητών ταξί, συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως των ένστολων της Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής καθώς και οι τομείς Υγείας και Παιδείας, οργανώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις, πορείες και στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να παραλύουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες της καθημερινότητας, κυρίως στην πρωτεύουσα αλλά και τα άλλα, μεγάλα, αστικά κέντρα της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης