Σε μία αγωνιώδη επικοινωνιακή προσπάθεια για την αποκατάσταση της εκλογικής ισορροπίας, έναντι του ρεύματος αμφισβήτησης που διακατέχει την ελληνική κοινωνία, επιδίδονται τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, εν όψει εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις δημοσκοπήσεις να εκφράζουν την λαϊκή οργή και τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται δραματικά, νέοι πολιτικοί σχηματισμοί πλαγιοκοπούν τους δύο «μεγάλους», θέτοντας εν αμφιβόλω την δυνατότητα αυτοδυναμίας, ακόμη και στην περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Με αυτά τα δεδομένα, τα κομματικά επιτελεία έχουν επιλέξει ως κύρια στρατηγική την επίτευξη μίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, η οποία προφανώς θα χρησιμεύσει στην διεκδίκηση μεγαλύτερης πίττας εξουσίας σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Ως κύριο όπλο, όλοι,  χρησιμοποιούν το σκιάχτρο της ακυβερνησίας και του χάους, το οποίο, επισείουν με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α. Σαμαράς: Αποκλείουμε την συγκυβέρνηση

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει την απειλή για έναν δεύτερο εκλογικό γύρο, σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, δηλώνοντας από το Αιγάλεω όπου ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του, ότι αποκλείει την μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

«Τη συγκυβέρνηση τη θέλουν τριών ειδών συμφέροντα: Πρώτον, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, τη στηρίζουν όλα εκείνα τα συμφέροντα και οι συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα και τρίτον την προτιμούν όσοι εντός και εκτός χώρας θέλουν την αυριανή κυβέρνηση αδύναμη και ελεγχόμενη. Εμείς ζητάμε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να αλλάξουμε τα πάντα», δήλωσε.

Κύριο μέλημα της Συγγρού, αν και προηγείται από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις,  είναι να περισώσει ότι μπορεί από την εκλογική αιμορραγία προς τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου και να αποσπάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από το ΛΑΟΣ. Εξ ου και οι εξαγγελίες, μεταξύ άλλων, για πάταξη των κουκουλοφόρων, περιορισμό των διαδηλώσεων και αποκατάσταση της ασφάλειας του πολίτη.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «Το ΠΑΣΟΚ μάς έδεσε χειροπόδαρα, εγώ προσπαθώ να λύσω τα δεσμά», καταδικάζοντας τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου

Ε. Βενιζέλος: Κίνδυνος για χάος και ακυβερνησία

Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει την προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του μέσω επαναφοράς του «όλου ΠΑΣΟΚ», δηλαδή, μεταξύ άλλων, και της επιστροφής όσων είχαν διαγραφεί, γνωρίζοντας ωστόσο πολύ καλά, ότι το θέμα της αυτοδυναμίας και των πλειοψηφικών κυβερνήσεων αποτελεί παρελθόν.

Έτσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι «εφόσον κερδίσουμε τη μάχη θα κυβερνήσουμε με συνεργασίες, με συναινέσεις, με πνεύμα συνεννόησης, επιστρατεύοντας τους πιο άξιους και αποτελεσματικούς εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ» τονίζοντας όμως και το ότι η παράταξη «διεκδικεί την πρώτη θέση».

Προπάντων, ο κ. Βενιζέλος επισείει επίμονα τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε ακυβερνησία αν επιβεβαιωθεί ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού και η συρρίκνωση των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις,

Τονίζει, μάλιστα, ότι κυρίαρχο δίλημμα των εκλογών είναι το «αν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη» και χαρακτηρίζει τις εκλογές ως «ώρα της αλήθειας για το πολιτικό σύστημα και για τους πολίτες που κρατούν τη φυσιογνωμία της πατρίδας μας και της μοίρας της για τα επόμενα 20 χρόνια στα χέρια τους».

Προεκλογική συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ίδια λογική, τόσο η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν από την μία να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη, να συσπειρώσουν όσους ήδη διαθέτουν.

Ο Φώτης Κουβέλης, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στην ΔΗΜΑΡ ένα ποσοστό της τάξης του 6-7%, προερχόμενο κυρίως από το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, δηλώνει ότι δεν πρόκειται «να δώσει ένα αριστερό άλλοθι σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», τονίζοντας ωστόσο ότι υποστηρίζει την παραμονή στην Ευρωζώνη και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστά επίσης της τάξης του 6-7% ζητά ανατροπή του μνημονίου και καλεί το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ, και τους Οικολόγους να συνεργαστούν προεκλογικά σε οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες και να μην τις «χαρίσουν», όπως λέει, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη ΝΔ.

Από την πλευρά της η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγια, ζητάει «να μην υπάρξει κανείς που να δειλιάσει μπροστά στην κάλπη και προειδοποιεί τους πολίτες ότι «θα δεχτούν έναν καταιγισμό παραπλάνησης και εκβιαστικών διλημμάτων».

Τόνισε δε ότι «η άμεση λύση είναι μία: όσο το δυνατόν πιο κάτω η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο το δυνατόν πιο πάνω το ΚΚΕ», επιδιώκοντας μία ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Μαίνεται ο πόλεμος ΝΔ-Ανεξάρτητων Ελλήνων

Συγκεντρώνοντας το μεγάλο κύμα των δυσαρεστημένων της ΝΔ, ο Πάνος Καμμένος και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», αποτελεί τον εφιάλτη του επιτελείου της Συγγρού. Με εξαγγελίες για άμεση έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και με τα ποσοστά του να ξεκινάνε από  7% και να φθάνουν έως και σε διψήφιο αριθμό, ενώ ακόμη μεγαλύτερα εμφανίζονται στις διαδικτυακές δημοσκοπήσεις,  ο Πάνος Καμμένος έχει συγκεντρώσει τον κύριο όγκο των πυρών της ΝΔ, που βλέπει το όνειρο της αυτοδυναμίας να χάνεται.

Με σαφές αντιμνημονιακό μήνυμα και εξαγγελίες για άμεση αποκατάσταση του εισοδήματος των πολιτών, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχουν ήδη σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πιθανότατα θα είναι ένας σημαντικός  ρυθμιστής στις μετεκλογικές κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Εκτός Βουλής δείχνουν την Ντόρα Μπακογιάννη οι δημοσκοπήσεις. Το μόνο που θα κατορθώσει, εκτιμούν αναλυτές, είναι να καταφέρει ένα πλήγμα στον Αντώνη Σαμαρά της τάξης του 2-2,5%. Η ίδια έχει αποκλείσει την συνεργασία με την ΝΔ.

Ανατροπές στο χώρο της υπερδεξιάς

Την τακτική της σιωπής έχει επιλέξει ο αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» Νίκος Μιχαλολιάκος, ρίχνοντας τους συνήθεις εξτρεμιστικούς τόνους, καθώς βλέπει στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του κόμματός του, να κινούνται οριακά γύρω από το 3%, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να εισέλθει στην Βουλή.

Η «Χρυσή Αυγή» αλιεύοντας υποστηρικτές από τα θολά νερά της λαϊκής αγανάκτησης κυρίως στα αστικά κέντρα, έχει καταρτίσει ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες με υποψήφιους κυρίως απόστρατους αξιωματικούς ή αστυνομικούς.

Αυτός που κυρίως πλήττεται από το φαινόμενο της ανόδου της «Χρυσής Αυγής», αλλά και από τις διαρροές στελεχών του προς την ΝΔ, είναι ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος κινδυνεύει να  βρεθεί εκτός Βουλής, με τα ποσοστά του να κινούνται οριακά γύρω από το 3%.

Στην αγωνιώδη προσπάθεια για την συσπείρωση των ψηφοφόρων του, πληρώνοντας κατά πολλούς το τίμημα της υποστήριξής του στο Μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τάσσεται κατά της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: «Ο παθός μαθός! Από τη στιγμή που είδα ότι τίποτα από αυτά που συμφωνήσαμε δεν υλοποίησαν, δε μπαίνω σε μία τέτοια περιπέτεια, ό,τι και να μου τάξουν», δηλώνει τώρα ο κ. Καρατζαφέρης και ενώ χαρακτηρίζει την «Χρυσή Αυγή» ως κίνδυνο για την Ελλάδα, κάνει προεκλογικές δηλώσεις για την μετανάστευση, την ασφάλεια των πολιτών κλπ. Επίσης υπόσχεται, «να διώξει τον Πωλ Τόμσεν και την παρέα του», αμέσως μετά τις εκλογές και  εφ΄ όσον έχει την εξουσία.

Το «βαρύ πυροβολικό» του ΔΝΤ και των Βρυξελλών

Σε αυτόν τον χορό των εντυπώσεων και επιρροών σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι πιστωτές της χώρας, που ανησυχούν βαθύτατα για μία ενδεχόμενη ανατροπή του Μνημονίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες των χωρών τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το διευθυντήριο της ΕΕ βλέπει ως λύση διεξόδου τη συνεννόηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία ενδεχομένως θα εξασφάλιζε και την «ανοχή»πολιτικών σχηματισμών που δεν θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Έτσι, εν όψει εκλογών σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιώντας ότι δεν είναι βέβαιο ακόμα ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει την χρεοκοπία και μία υποχρεωτική έξοδο από την Ε.Ε. και την Ζώνη του Ευρώ.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ με μία δήλωση η οποία ερμηνεύτηκε ως παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία και προκάλεσε αντιδράσεις, είχε διαμηνύσει ότι οι εκλογές «είναι μια ευκαιρία να δοθεί η εντολή στα δύο μεγάλα κόμματα επειδή έχουν δεσμευτεί στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας». Αργότερα το ΔΝΤ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπήρχε πρόθεση παρέμβασης στην ελληνική πολιτική, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων.

Ανάλογα μηνύματα έχουν αποστείλει από το Βερολίνο κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι αλλά και οι εκπρόσωποι της τρόικα Π. Τόμσεν και Μ. Μορς, επισημαίνοντας ότι παρατηρούν  «χαλαρότητα» κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Όλοι, κινούμενοι πάνω-κάτω στο ίδιο μήκος κύματος,  υπενθυμίζουν ότι η διάσωση της Ελλάδας  δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκαλούν στις Βρυξέλλες οι ελληνικές εκλογές, είναι το γεγονός ότι παρά το ότι η Κομισιόν κλείνει για το Καθολικό Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μηχανισμοί εργάζονται πυρετωδών και οι αποδελτιώσεις και οι μεταφράσεις δηλώσεων, ομιλιών και τοποθετήσεων των Ελλήνων πολιτικών φθάνουν με email στους αξιωματούχους.

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης