Ξεκινά το μεσημέρι της Κυριακής, στις 13.00, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιστρέφει με νέα πρόταση καθώς μέχρι στιγμής δεν έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας, με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση» .

Χθες το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Στην ήδη υπάρχουσα πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δις ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων είναι 300 δισεκατομμύρια από 250 δις ευρώ. Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ανέγγιχτο.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα» είχε δηλώσει Ανώτατος Κοινοτικός Αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι «ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης