Στα παλιά λημέρια επιστρέφουν οι «ελεγκτές», με σκοπό να περάσουν από «κόσκινο» όλα τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και να προετοιμάσουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εκταμιεύσει πριν από το τέλος Ιουνίου το 1 δισ. ευρώ της «κουρεμένης» δόσης του Μαΐου, όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επισκεφθεί τη Δευτέρα την Αθήνα και να πιάσει δουλειά.

Λεπτές ισορροπίες, μεταξύ της προσήλωσής τους στο Μνημόνιο και της διάθεσής τους να στηρίξουν την Ελλάδα, επιχείρησαν να κρατήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της και η Ευρώπη να τη βοηθήσει να πετύχει, ήταν το κύριο μήνυμα των υπουργών, προσερχόμενων στο Eurogroup.

Είναι γνωστό ότι οι εταίροι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους άμεσα, κυρίως για το θέμα των δυνατοτήτων τροποποίησης του Μνημονίου, αφού πρώτα αναμένεται να εξαντλήσουν τα περιθώρια πιέσεων προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα ο έλεγχος της τρόικας

«Η Ελλάδα επανεπιβεβαίωσε στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας περιμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να καλέσει την τρόικα στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου οι ελεγκτές να προβούν στη σύνταξη έκθεσης προόδου για το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, με βάση την οποία θα προχωρήσει η επικαιροποίηση του προγράμματος, ενώ όσον αφορά στο 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση (του Μαΐου), διευκρίνισε ότι αυτό θα εκταμιευτεί πριν από το τέλος του Ιουνίου.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε, πάντως, ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν συζήτησαν λεπτομερώς για την αναθεώρηση των όρων του ελληνικού μνημονίου και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές πριν από την έκθεση της τρόικας δεν έχει νόημα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να εξετάσει το τι έχει μείνει πίσω από το πρόγραμμα στήριξης, τι έχει τηρηθεί και ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις και κατόπιν θα αποφασισθεί τι πρέπει να αλλάξει από το πρόγραμμα.

Ανάλογη και η τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ, η οποία ξεκαθάρισε πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να μιλήσει για αναθεώρηση του Μνημονίου, σημειώνοντας όμως πως οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από τα συμπεράσματα των ελεγκτών της τρόικας και βάσει αυτών θα ληφθούν αποφάσεις για τη σωστότερη «προσέγγιση» της ελληνικής υπόθεσης, για τα «εργαλεία και τους σωστούς χρόνους εφαρμογής τους»!

Ωστόσο, ο κ. Ζανιάς, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα, κράτησε τον ένθερμο χαιρετισμό των Ευρωπαίων για τον σχηματισμό κυβέρνησης «ευρωπαϊκής προσήλωσης» και απέστειλε τα σχετικά μηνύματα στον πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης