Η παράταση χρόνου την οποία προσδοκούσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού δεν δόθηκε από τους πιστωτές και το Μαξίμου αναζητά τρόπους για να περάσει αλώβητο τις συμπληγάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο παρασκήνιο γίνονταν προσπάθειες από το οικονομικό επιτελείο να μετατεθεί για το 2016 η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και μέχρι χθες, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρχε αέρας αισιοδοξίας στο Μαξίμου, που ωστόσο το βράδυ αποδείχθηκε αβάσιμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι οι πιστωτές κατανοούν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, ο χρόνος που δίνουν είναι έως τα μέσα Δεκεμβρίου ή στην καλύτερη περίπτωση έως το τέλος του χρόνου. Θετικές ενδείξεις για λιγότερο ασφυκτικές προθεσμίες φαίνεται να υπάρχουν μόνο για το φορολογικό νομοσχέδιο με μετάθεσή του το 2016.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην πολιτική απόφαση για εθνικό διάλογο και ευρύτερη συναίνεση όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά και για τα μείζονα θέματα της Παιδείας, της Συνταγματικής Αναθεώρησης, της αλλαγής του εκλογικού νόμου αλλά και του προσφυγικού.

Αναζητείται όμως ο τρόπος που θα γίνει ο διάλογος καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ έχουν ήδη απαντήσει αρνητικά, αφήνοντας πάντως ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας υπό προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τρόπος που θα γίνει η πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης διερευνάται από το Μέγαρο Μαξίμου. Η λύση είναι πολύ πιθανό να δοθεί με τη συγκρότηση επιμέρους επιτροπών από εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στις οποίες θα συζητηθούν και θα αντιμετωπιστούν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας πριν από το φιάσκο των εκλογών στη ΝΔ προσανατολιζόταν να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών. Η σκέψη αυτή υπάρχει ακόμα στο μυαλό του πρωθυπουργού, με παρουσία από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αν δεν έχει παραδώσει την προεδρία είτε του αντικαταστάτη του.

Οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την Παρασκευή, όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός επιστρέψει από το διήμερο ταξίδι του, αύριο και μεθαύριο, στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Η οριακή κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις απώλειες κατά τη ψηφοφορία για τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα μέτρα ώστε να εκταμιευθούν τα 2+10 δισεκατομμύρια ευρώ έχει μαζέψει σύννεφα στο Μαξίμου για το αν θα καταφέρει να φτάσει έως το τέλος το σκληρό πακέτο των μέτρων, με το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών να έχουν φέρει σε αμηχανία τους κυβερνητικούς βουλευτές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σε στάση αναμονής τους κοινωνικούς εταίρους και τους αγρότες για δυναμικές κινητοποιήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης