Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πήρε τον λόγο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και τόνισε ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για τα μέτρα, ωστόσο το χειρότερο είναι ότι αυτά έρχονται και συσσωρεύονται σε αυτό που υπήρχε πριν.

«Τι είναι όμως αυτό που σωρεύεται και που ήμασταν το 2012; Όπως τα παλαιά ανέκδοτα, θα σας πω τέσσερις αριθμούς. Το 25 το 28 το 33 και το 50. Είναι τρεις αριθμοί και ένας τζόκερ. Είναι το 25, το 28 το 33 και το 50. Αυτούς θα λέτε από εδώ και πέρα. Το 25 είναι το ποσοστό που έπεσε εθνικό εισόδημα στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 28 είναι η ανεργία, το 33 είναι το ποσοστό του πληθυσμού που είναι ή σε κατάσταση φτώχειας ή κινδυνεύει με φτώχεια» και απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. κατέληξε: «Ο τζόκερ είναι 50 γιατί είναι οι ποσοστιαίες μονάδες που έχετε χάσει από τότε που ο δικομματισμός έπαιρνε πάνω από 80%.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το χρέος της χώρας ανέφερε ότι χρειάζεται λύση που να καλύπτει την Ελλάδα για 5-10 χρόνια.

«Διαπραγματευόμαστε και συζητάμε όχι μόνο για το χρέος αλλά και για μία διαφορετική αρχιτεκτονική γιατί και οι χώρες του Βορά έχουν καταλάβει ότι όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά είναι καλύτερο να αυξάνουν τους μισθούς για να τονώσουν την οικονομία».

Αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι «είναι μεγάλη επιτυχία μας ότι θα χρειαστούμε κάτι πάνω από 5 δισ. ευρώ». Επισήμανε όμως για τα 25 δισ. ευρώ του ESM ότι όταν λέγανε πως το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες θα ήταν μεγάλο, προκλήθηκε πρόβλημα στις τράπεζες και επηρεάστηκαν οι τιμές των μετοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν κάναμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τις προνομιούχες μετοχές, (απαντώντας στον κ Θεοχάρη) όταν αποφασίσαμε αν θα τις μετατρέψουμε ή όχι είδαμε ότι θα χάναμε πολλά χρήματα και γι’ αυτό αποφασίσαμε να μην τις μετατρέψουμε. Κερδίσαμε τελικά 1,3 δισ. ευρώ γιατί δεν κάναμε αυτό που προτείνατε».

Τέλος δεν παρέλειψε να απαντήσει και στον πρόεδρο της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη:

«Έχω μία απορία. Άκουσα από τον πρόεδρο της Ν.Δ. όλα αυτά που θα αυξήσουμε, 10 – 12 πράγματα. Όμως όλα αυτά ήταν στην πρόταση Γιούνκερ που την πήγαμε στο δημοψήφισμα. Εσείς δηλαδή ψηφίσατε “ναι” για να γίνουν όλα αυτά; Όλα αυτά ήταν στο πλάνο Γιούνκερ. Μήπως έκανα λάθος και ψηφίσατε όχι;»

Διαβάστε επίσης: Ψηφίζουν για νέα μέτρα ύψους 5,7 δις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης