Τσακαλώτος: Εναλλακτικό σχέδιο είχαμε, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσε τη βασική πολιτική μας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016, 21:05
Τσακαλώτος: Εναλλακτικό σχέδιο είχαμε, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσε τη βασική πολιτική μας
Έντονη κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού ελλείψει ουσιαστικών προτάσεων για να πάει η χώρα μπροστά.

«Εναλλακτικό σχέδιο Β ή X είχαμε, ως οφείλαμε, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσε τη βασική πολιτική μας. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμη και από όσους μας κατηγορούν ότι το εναλλακτικό σχέδιο αποτελέσε ποτέ το σχέδιο Α της κυβέρνησης», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπτή για το τρίτο μνημόνιο.

«Είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος παρά ότι αν δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος δεν θα ήταν 300 δισ. ευρώ και κάτι, αλλά 200 δισ. ευρώ και κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015, προκάλεσε οικονομική ζημία μεταξύ 86 δισ. ευρώ και 100 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε επίσης τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επιβάρυναν τα οικονομικά της χώρας επειδή δεν έκαναν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γρήγορα και δεν φρόντισαν να επιλύσουν πριν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, επικαλούμενος μάλιστα σχετική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μία από τις πολιτικές συνέπειες των μνημονίων από το 2010 και μετά ήταν η σύγκλιση της Κεντροαριστεράς με την Κεντροδεξιά, σύγκλιση που, όπως είπε, διαπιστώθηκε κατά τη ψήφιση του νόμου για την απλή αναλογική.

«Εξαιτίας αυτής της στάσης, οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα αντιμετωπίσουν διλήμματα όπως εκείνα που έλεγαν ψηφίστε εμάς για να μην έρθει η Δεξιά, ή για να μην έρθει η Αριστερά, αλλά τον εκβιασμό Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει μέλλον στη Σοσιαλδημοκρατία αν δεν ξεφύγετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016, 21:09