Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίτηκε το πολυνομοσχέδιο και το Ταμείο διαχείρησης δημόσιας περιουσίας διαβεβαιώνοντας ότι τον έλεγχο ασκεί η κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ, μιλώντας το Σάββατο στη Βουλή.

«Υπάρχει ρητή αναφορά που αποκλείει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικού συμφέροντος», είπε και επιπλέον κατέθεσε νομοθετική βελτίωση στην οποία αναφέρεται πως «ό,τι γίνεται θα είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και του δημοσίου συμφέροντος». Υπενθύμισε ακόμη ότι το ΔΣ. του Ταμείου υποχρεώνεται να συζητά την Έκθεσή του στη Βουλή και να παρουσιάζει το πρόγραμμά του, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στη Βουλή εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του Eurogroup δίνοντας έμφαση στο θέμα του χρέους, καθώς, όπως υπογράμμισε, «αν πάρουμε κάτι για το χρέος θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Θα είναι σήμα στις αγορές για οικονομική σταθερότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα πω τι θα δούμε στο Eurogroup. Θα πω τι δεν θα δείτε. Δεν θα δείτε το υποσημείωμα ότι θα κουρέψουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τα ομόλογά τους που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση. Ό,τι πάρουμε στο χρέος θα είναι με ορισμό, δεν θα είναι μία υπόσχεση “θα δώσουμε κάτι, αν χρειαστεί”, θα υπάρχει αυτόματος και αντικειμενικός τρόπος», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Αυτοί που λένε για δήθεν διαπραγμάτευση δεν έχουν δει τηλεόραση ούτε διαβάζουν εφημερίδες την τελευταία εβδομάδα. Δεν έμαθαν ότι οι διοικητές των τραπεζών στο Τόκιο, στο G7, μιλούσαν για να λυθεί το ελληνικό χρέος. Ο κ. Βενιζέλος δεν πείθεται και θεωρεί ότι μπορούσαμε να το πληρώσουμε με πλεονάσματα 4% και συνεχή ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει πολλά μικρά μέτρα αντί απολύσεων και μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις: «Αυτό που κάναμε είναι αντί να αυξήσουμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να κάνουμε πολλά μικρά μέτρα, που σωρευτικά κοστίζουν. Δεν λέμε ότι όλα είναι δίκαια», είπε και επέκρινε την στάση της Ν.Δ.: «Τουλάχιστον δύο στελέχη της Ν.Δ. είπαν ότι το ΔΝΤ ευνοεί την κυβέρνηση. Τι ήθελαν να πουν οι ποιητές της Ν.Δ.; Ότι έπρεπε να μειώσουμε τις συντάξεις; Ότι έπρεπε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στη ΔΕΗ;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαμαράς θέλει να ρίξει τον Μητσοτάκη

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή αναφορές για τηλεφώνημα του πρ. πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη , στο οποίο φέρονται να συζήτησαν τη στάση της Ν.Δ. στο πολυνομοσχέδιο, υποστήριξε «Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να ρίξει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο υπουργός είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ψηφίσει το Ταμείο. Είναι κρίμα ο κ. Σαμαράς να του αλλάζει αυτή την προοπτική». Και σχολίασε: «Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε ένα πρωθυπουργό. 23 χρόνια μετά νομίζω ότι θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη, αλλά πριν γίνει πρωθυπουργός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης