Επισκόπηση των ανοιχτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης, με στόχο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει στο τρίτο μνημόνιο και στο νέο δάνειο πριν από τις 20 Αυγούστου, έγινε στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων -για το οποίο ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM απάντησαν στις προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά-, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ύψους 25 δισ. ευρώ, αλλά και θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης τονίστηκε η ανάγκη αυτή να γίνει έως το τέλος του 2015, ενώ για το Ταμείο εξακολουθεί να αναζητείται η νομική φόρμουλα μετάβασης από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο σχήμα.

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοιχτά μέτωπα

Υπάρχουν τρία – τέσσερα σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση με τους εκπρόσωπους των θεσμών.

Όπως υποστήριξε, το ένα από τα ανοιχτά ζητήματα συνίσταται στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη» ανέφερε.

Ως παράδειγμα επικαλέστηκε τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Ένα δεύτερο σημείο διαφωνιών, συμπλήρωσε, είναι ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι δεν τέθηκε σήμερα το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Τσακαλώτος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών.

«Οι δανειστές, όπως και εμείς, επιθυμούν η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα, δηλαδή έως τα τέλη του έτους» τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης