«H ελληνική οικονομία μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 3%. Για να το επιτύχει θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων του τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα από το ΔΝΤ μέχρι την 1η Μαϊου, ώστε να λάβει την τρίτη δόση και μετά να γίνει διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine» (FAZ).

«Αυτό που χρειαζόμαστε μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, την 1η Μαίου, είναι η κρίση των διεθνών ΜΜΕ ότι αυτήν τη φορά οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε μια συμφωνία, ότι δεν έγινε αναβολή και ότι η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό, αν θέλουμε να φθάσουμε από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο. Διότι, δεν μπορεί κάποιος να συζητά αιωνίως για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να παραμένει για πάντα ανοικτή μια πληγή (που επηρεάζει την οικονομία)» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε μια συμφωνία με τους πιστωτές στέκεται, όμως, εμπόδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς ζητεί εκ νέου από τους Έλληνες σημαντικές περικοπές των συντάξεων και των παροχών, ή ως εναλλακτική λύση ένα “κούρεμα” εκ μέρους των πιστωτών, με το οποίο θα α μειωθούν οι υποχρεώσεις καταβολών των Ελλήνων στο μέλλον. Βρίσκουμε την άποψη του ΔΝΤ πολύ αιφνιδιαστική» προσθέτει.

Ο ΕυκλείδηςΤσακαλώτος επισημαίνει ακόμη ότι «την τελευταία χρονιά αναμέναμε ύφεση 2%, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 0,2%».

«Επιπλέον, αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, διευκολύνθηκε η συγκέντρωση ΦΠΑ μέσω του περιορισμού των αναλήψεων μετρητών και της αύξησης της χρήσης πιστωτικών καρτών. Στα θέματα αυτά αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα χρειαστούν λιγότερες διορθώσεις» συμπληρώνει ο κ. Τσακαλώτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης