Εμπλοκή σημειώνεται στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, μετά τις ενστάσεις που προβάλλουν στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απαίτηση του ΔΝΤ να περιοριστεί η αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ προκάλεσε αναταράξεις στις ήδη εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ Αθήνας – δανειστών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Ταμείο προτείνει ως αντιστάθμισμα τη λήψη μέτρων που επιβαρύνουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μεταβεί εσπευσμένα σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντάται με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Κριστίν Λαγκάρντ (διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και Μάριο Ντράγκι (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), προκειμένου να ξεπεραστούν τα νέα εμπόδια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που είχε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα.
Μιλώντας σε συνεργάτες του είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει: είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πάντως, η προτεινόμενη από την ελληνική πλευρά υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων θα επιτείνει την ύφεση και θα εκτινάξει την ανεργία. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε Έλληνες ευρωβουλευτές δήλωσε ότι στις Βρυξέλλες «σοκαρίστηκαν» από τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την πρόταση των δανειστών

Reuters: Οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα 5σέλιδο κείμενο, το οποίο αποτελεί την αντιπρόταση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, και μπορεί να οδηγήσει σε «κλείδωμα» της συμφωνίας. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του σχετικού κειμένου.

Οι θέσεις των θεσμών που θα παρουσιαστούν σε λίγη ώρα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά ευθυγραμμίζονται με τη σκληρή γραμμή των αυξήσεων στον ΦΠΑ και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τον πολλαπλασιασμό των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος μέσω σημαντικών αυξήσεων -και επιβολή νέων- εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες, με παράλληλο περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Τα βασικά σημεία της αντιπρότασης

Στην αντιπρότασή τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016, με εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να αξιώνουν την άντληση πρόσθετων φόρων 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα. Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπου η  Αθήνα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Επιπλέον, ζητούν:

  • ΦΠΑ 23% στην εστίαση
  • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
  • κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
  • μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 εκατ. που προτείνεται από την Αθήνα)
  • κατάργηση του φόρου στο e-gaming -VLTs («φρουτάκια»)
  • αφαίρεση των προβλεπόμενων εσόδων από τις άδειες 4G και 5G
  • κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους των νησιών.

Στο πεδίο των συντάξεων, απαιτούν:

  • πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
  • λήψη ισοδύναμων για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
  • πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας).
  • κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017
  • αύξηση εισφορών υγείας των συνταξιούχων από το 4% στο 6%
  • σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ.

Παράλληλα, ζητούν κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2015 και εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κάθετα αρνητική είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα αντιπρόταση των δανειστών.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επίσημος αξιωματούχος της Αθήνας χαρακτήρισε «απολύτως μη αποδεκτή» τη συγκεκριμένη πρόταση.

Πληροφορίες που επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως:

– υπάρχει πράγματι αντιπρόταση των δανειστών
– οι θέσεις ταυτίζονται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα φορολογικά
– οι δανειστές απαιτούν να φύγουν οι φόροι προς τις επιχειρήσεις
– οι πιστωτές ζητούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η τετραμερής συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι. Στόχος είναι να κλείσουν διά ζώσης τα ανοιχτά ζητήματα πριν από τη συνεδρίαση του το Eurogroup.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Πολλή δουλειά μένει να γίνει σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία». Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης