Την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας επωφελούς σχέσης επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, εν όψει της διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αγια-Σοφιά και κατόπιν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της την οικονομική κρίση και την επίλυση προβλημάτων με τους γείτονές της, όπως η Βόρεια Μακεδονία, άνοιξε μια νέα σελίδα το 2019 και εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση που θα ωφελήσει τόσο τους λαούς μας όσο και την περιοχή μας» σημειώνει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που ήρθαν σε επαφή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υποστήριξαν ανοιχτά ενάντια στους κινηματίες. 

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι ακολούθησε περίοδος επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών, όπως τότε με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, με αποκορύφωμα τις επιθετικές δραστηριότητες των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η σχέση του με τον πρόεδρο Ερντογάν «έχει περάσει από πολύ δύσκολες στιγμές», αλλά, όπως διευκρινίζει, βασίζεται στον σεβασμό και την ειλικρίνεια. «Βασίζεται σε συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας αρμονικής σχέσης» αναφέρει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο τουρκικό πρακτορείο Αnadolu

O πρωθυπουργός σημειώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία επέδειξαν υψηλό επίπεδο συνεργασίας βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. «Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» υπογραμμίζει. 

«Η Ε.Ε. πρέπει να βρει έναν τρόπο να αυξήσει την υποστήριξή της προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα ρεύματα και να απορρίψει τις ατζέντες που δεν συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις ανθρωπιστικές αρχές» τονίζει. 

«Στην Ευρώπη, η διαδικασία ασύλου εξακολουθεί να είναι πολύ αργή σε ορισμένες χώρες, και η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερες στον τομέα αυτό» προσθέτει. 

«Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα» τονίζει ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο. 

Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός ζητεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση που θα διασφαλίσει ότι η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου είναι μια κανονική χώρα της Ε.Ε. και τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά θα εργαστούν προς όφελος του συνολικού λαού της Κύπρου.

Η τουρκική κυβέρνηση ήταν «αρκετά βέβαιη» ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα, σχολιάζει στο μεταξύ αρθρογράφος της εφημερίδας «Hurriyet» εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης