Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό πως ο πρωθυπουργός δεν θα τοποθετηθεί στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, τελικά λίγα λεπτά πριν από τη 1.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε από το έδρανο, υπεραμυνόμενος των προσπαθειών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση έδωσε έναν αγώνα, ο οποίος είχε «λάθη και παραλείψεις, όμως αισθάνομαι περήφανος για την μάχη που δώσαμε για το δίκιο του λαού μας. Μια μάχη όχι μόνο απέναντι στα οργανωμένα κατεστημένα. Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή, καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει» τόνισε.

Όπως ανέφερε «έχουμε αφήσει παρακαταθήκη δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διαπίστωσα την ρωγμή, την σύγκρουση δυνάμεις συντήρησης. Και από την άλλη αυτές που αγωνίζονται προκειμένου η Ευρώπη να επιστρέψει στην αλληλεγγύη, στις αξίες της».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εξαπέλυσε πυρά κατά του λαϊκού κόμματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εκπρόσωποι του Λαϊκού κόμματος, στο οποίο ανήκετε κ. Μεϊμαράκη, κατακεραύνωσε το δίκιο του ελληνικού λαού… Μας κουνούσαν το δάχτυλο όταν το μόνο που κάνουν είναι να μας δίνουν δανεικά. Και όμως η Ελλάδα έδωσε την δυνατότητα στην Γερμανία να διαγράψει το χρέος της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε σε όσους «έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας αποτελεί την επαναφορά του παλιού συστήματος κάνει λάθος. Θα διαψευσθεί σύντομα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και ο λαός το καταλαβαίνει».

»Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι δύσκολη θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα δεχθούμε κουρέματα ομολόγων, ούτε να ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μία νύχτα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

» Αυτά ήταν επιταγές του παλιού πολιτικού συστήματος που επιδιώκει ρεβάνς, εκτίμησε.

Κάλεσε δε το Κοινοβούλιο να στηρίξει τον ελληνικό λαό: «Τώρα πρέπει να στηρίξουμε τον λαό, τους ανθρώπους του μόχθου παρά την εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία. Θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την δέσμευση να πολεμάμε για το δίκιο του λαού. Ούτε θα δικαιώσουμε αυτούς που θέλουν να αποτελέσουμε παρένθεση. Πράγματι δεν μας αρέσουν τα περισσότερα σημεία αλλά θα το πράξουμε. Στη χώρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα υπέρ της κοινωνίας».

Παρά τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα υπέρ της κοινωνίας. Θυμίζω ότι δεν είμαι από τους πολιτικούς που πίστεψα ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι ξένοι. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος βρίσκεται εντός των τειχών και εδώ πρέπει να δώσουμε την μάχη. Είναι τα καρτέλ…».

Δεσμεύτηκε δε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μπει μια τάξη και θα προνοήσει ώστε τα μέτρα να μην πλήξουν τους πιο αδύναμους. Βρισκόμαστε στην ώρα της ευθύνης και αυτό μας αφορά όλους».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εκβιασμούς που δέχθηκε: «Αναφερθήκατε όπως και τα ΜΜΕ στον εκβιασμό. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός ο εκβιασμός; Και αναφέρομαι στις εναλλακτικές που είχα στη Σύνοδο. Είχα συγκεκριμένες επιλογές. Μία ήταν η συμφωνία. Η άλλη ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Όλοι γνωρίζετε τις συνέπειές της. Η τρίτη είναι η επιλογή Σόιμπλε, το παράλληλο νόμισμα. Αν το θέλετε να το συζητήσουμε…».

»Προσπάθησα η κοινωνία να μην οδηγηθεί σε χειρότερη θέση από αυτή που είναι τώρα. Θέλω το ερώτημα σε όλους σας. Είναι πραγματικός ή πλαστός ο εκβιασμός. Αν θεωρείται πλαστός πείτε μου τι προτείνετε. Αν θεωρείτε ότι είναι πραγματικός πρέπει να μοιραστούμε όλοι την ευθύνη, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σενάρια περί παραίτησής του λέγοντας ότι «είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω και ο τελευταίος που θα προσχωρήσω σε αυτό που απεργάζονται κάποιοι. Στο να πάψει η κυβέρνηση, να φύγει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης