Λίγες ώρες μετά τη γνωστή δήλωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ κύριου Ντιμιτρόβ «ήμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες», ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως η ονομασία της ΠΓΔΜ δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο για την επίλυση της εκκρεμότητας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός, εμμέσως αλλά σαφέστατα, υπενόησε πως το θέμα του αλυτρωτισμού, που συνδέεται με το προοίμιο του Συντάγματος της FYROM, ο καθορισμός του πλαισίου ονοματοδοσίας της ιθαγένειας, της γλώσσας αλλά και της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, αποτελούν βασικά στοιχεία του πακέτου λύσης του ζητήματος που έχει προκύψει εδώ και 25 χρόνια.

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στο κομματικό του ακροατήριο πως βασική προϋπόθεση για την επίλυση του ονοματολογικού είναι και ο καθορισμός, και άρα η συμφωνία, και επί των περιφερειακών ζητημάτων που ανακύπτουν, και που είναι το ίδιο σημαντικά με το όνομα της γειτονικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός : «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων…μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

«Οι εθνικές θέσεις και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ισχυροποιούνται όταν οι φίλοι και οι σύμμαχοι της χώρας πληθαίνουν, ενώ τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα» ανέφερε ο Τσίπρας συμπληρώνοντας: «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα…Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων αλλά μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατέληξε δε: «Ο αρχηγός της ΝΔ προσθέτει τον τελευταίο καιρό στον παλμαρέ των “επιτυχημένων” παρεμβάσεων του και μια στάση εθνικής επιπολαιότητας. Αντιμετωπίζει το μείζον εθνικό θέμα με όρους μικροκομματικής μιζέριας. Προφανώς δεν τον αφορά το αν η χώρα θα ξεφορτωθεί τα βάρη που της φόρτωσε ο κ.Σαμαράς το 1992 αλλά να συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια μικροκομματικής κατανάλωσης. Λέει αντιφατικά πράγματα. Μιλά για Βουκουρέστι, αλλά στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια. Τη μία μιλά για τον Καραμανλή, την άλλη για τον Σαμαρά, τη μια επαινεί τη στάση του πατέρα του την άλλη τη στάση εκείνου που ανέτρεψε τον πατέρα του. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα ουδείς μπορεί να δοξαστεί κρυπτόμενος. Το ονοματολογικό δεν είναι ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης. Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα να πάρει θέση όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν».

Τηλεφωνική συνομιλία του Τσίπρα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Νωρίτερα ο κ. Στόλτενμπεργκ επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη επίσκεψή του στην πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, τονίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Συνάντηση Παυλόπουλου – Αρχιεπισκόπου για το «Μακεδονικό»

Μετά τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση της Πέμπτης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατέληξε σε ένα εξαιρετικά συναινετικό και εκτονωτικό αποτέλεσμα, όσον αφορά τη διαχείριση του «Μακεδονικού» για το επόμενο χρονικό διάστημα. Παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες, αλλά και τα σενάρια που εκπορεύθηκαν, ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησαν πως δεν χρειάζονται ούτε συλλαλητήρια, ούτε φωνές, αλλά εθνική ομοψυχία και ενότητα, ώστε η Αθήνα να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αυτή η κατάληξη της συνομιλίας μεταξύ των δύο αντρών, 48 ώρες πριν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αποκτάει ιδιαίτερη σημασία. Συνέχεια αυτής της συναινετικής και ενωτικής συνεργασίας, είναι και η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα συνάντηση μισής ώρας είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος πέρασε το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου στις 18.00. Βάσει των δηλώσεών τους ενώπιον των καμερών, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη στάση της Εκκλησίας στο ονοματολογικό, ενώ από πλευράς του ο κ. Ιερώνυμος, ενημέρωσε τον ΠτΔ για την εκκλησιαστική παράμετρο.

Ο διάλογος Παυλόπουλου- Ιερώνυμου

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Πώς είστε κ. Πρόεδρε; Τι κάνετε;

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, η συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον Τόπο, και για τα Εθνικά μας Θέματα. Θέλω να εξάρω την στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο -χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής- να ευνοεί την συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί -βεβαίως- την έκφραση όλων των απόψεων, όπως όμως ταιριάζει στον Τόπο μας. Έναν Τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του Πολιτισμού.

Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ένα τμήμα του Πολιτισμού μας -το έχω πει πολλές φορές- και του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, οφείλεται στην Χριστιανική Διδασκαλία. Η Χριστιανική Διδασκαλία αποπνέει έναν Πολιτισμό Αρχών, τον οποίο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Άρα είναι πηγή έμπνευσης για τα θέματα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος. Με τις αποφάσεις και την πορεία της, έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του Πολιτισμού.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Ευχαριστώ κ. Προόεδρε, αλλά, όπως ξέρετε, αυτό το θέμα που μας απασχολεί έχει και άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η Εκκλησιαστική. Και γι΄ αυτό ήρθα να σας δω λίγο, γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα της Εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω, τα από πλευράς Εκκλησίας, ως προς την εξέλιξη την Εκκλησιαστική. Αυτός είναι ο σκοπός μου και γι΄ αυτό ήρθα κοντά σας.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ περισσότερο δε, όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το Εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτό μη το λησμονάμε αυτές τις ώρες.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Είναι κατεξοχήν θέμα του Πατριαρχείου. Αλλά, όμως, πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ Μακαριώτατε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης