Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ζήτησε να σταματήσει το πείραμα των πολιτικών λιτότητας που επιδιώχθηκαν στο όνομα της επίλυσης της κρίσης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα επιλέχθηκε να είναι το πείραμα για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σοκ και οι Έλληνες υπήρξαν τα πειραματόζωα. Εάν το πείραμα συνεχιστεί, τότε θα θεωρηθεί επιτυχημένο και οι πολιτικές αυτές θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταματήσει το πείραμα. Δεν θα είναι νίκη μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν φοβάται, εκείνος απάντησε: «Ήττα είναι η μάχη που δεν δίνεται. Θα φοβόμουν εάν συνεχίζαμε σε αυτόν τον δρόμο, έναν δρόμο προς την κοινωνική κόλαση. Όταν κάποιος παλεύει, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει και εμείς παλεύουμε για να κερδίσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ξεκαθαρίζει ότι δεν τάσσεται κατά του ευρώ ή της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Δεν επιθυμούμε να εκβιάσουμε, θέλουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι ο τρόπος που έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει την Ελλάδα είναι αντι-παραγωγικός. Είναι σαν να πετάει κάποιος χρήματα σε έναν λάκο χωρίς πάτο» αναφέρει και προσθέτει: «Οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα καθορίσουν όχι μόνο τι θα συμβεί εδώ, αλλά τι θα συμβεί σε διεθνές επίπεδο. Δεν αφορά λαούς και πολίτες. Από τη μία πλευρά είναι οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία των πολιτών και από την άλλη είναι οι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τα μεγάλα κεφάλαια. Είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στους πολίτες και τους καπιταλιστές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς τι θα κάνει με το μνημόνιο εάν εκλεγεί, απαντά: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερή κίνηση. Θα αναγκαστούμε να δράσουμε, εάν εκείνοι δράσουν μονομερώς και κάνουν το πρώτο βήμα. Εάν δεν μας πληρώσουν, εάν σταματήσουν να χρηματοδοτούν τα δάνεια, τότε δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους πιστωτές μας. Αυτό που λέω είναι πολύ απλό».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης