Στα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών και στο χρέος αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε από το ΥΠΕΣ, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα.

Στην ερώτηση δημοσιογράφων αν θα πάει ή αν θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής με γραβάτα, υπονοώντας ότι θα έχει πάρει ή θα πάρει εκεί την ελάφρυνση του χρέους, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι. Κάποιοι άλλοι φέσωσαν τη χώρα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανοίξουμε καθαρό διάδρομο και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

«Προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς, προσανατολισμένοι στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο ακόμη και αν αυτό το πληρώνουμε με πολιτικό κόστος», είπε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο αντιπαραγωγικό, αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων και για το θέμα της ιθαγένειας, «για να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται».

«Από τις βαρύτερες αμαρτίες του παρελθόντος το ζήτημα των συμβασιούχων»

Όσον αφορά το ζήτημα των συμβασιούχων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως αναζητείται η δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, «ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Τόνισε δε ότι η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει από τον ΑΣΕΠ ή άλλη ανεξάρτητη αρχή, στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων.

Ανέφερε ότι τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη είναι τα χρόνια εργασίας και το περιεχόμενο της απασχόλησης, καθώς και ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι συνεπής με τις επιταγές του Συντάγματος και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόθεσή μας είναι οι ανάγκες του Δημοσίου να καλύπτονται από σταθερή εργασία και με αξιοπρεπείς μισθούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης θα προκύψει έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα.

Σχετικά με την επικείμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαβεβαίωσε ότι όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο της απόφασης, δεν υπάρχει περίπτωση οι εργαζόμενοι να μην λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

Αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση σημείωσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή οπου τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ. Ανοίγουμε τη συζήτηση για να εισαχθούν οι αρχές της συνεννόησης και της συνεργασίας».

«Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη», σημείωσε.

Εκτός από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» θα περιλαμβάνει τον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος, τον εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών με τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου, καθώς και την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση, να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση εάν θα πάει ή θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου με γραβάτα. Αστειευόμενος είπε «το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι» συμπληρώνοντας πως άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΥΠΕΣ εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να εποπτεύσει το κυβερνητικό έργο.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης