«Για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική και η αγροτική παραγωγή. Να θυμίσω ότι από το 2009 μέχρι το 2014 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχανε 4,5% κάθε χρόνο, ενώ το 2015 ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1%, το 2016 κατά 2,5% και τα προσωρινά στοιχεία του 2017 δείχνουν αύξηση που ίσως φτάσει στο 5%» αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας σήμερα στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Μιλώντας για το αγροτικό ΑΕΠ, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι «στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 6,3 δισ. ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε μία αύξηση 3,7%, απόδειξη ότι η αγροτική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια και σήμερα πρέπει πλέον να σχεδιάσουμε το μέλλον και να το σχεδιάσουμε μαζί» προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας, που έχει μοναδικά ασυναγώνιστα προϊόντα».

«’Αλλωστε» σημείωσε ο κ. Τσιρώνης «η ελληνική βιομηχανία είναι άρρηκτα δεμένη με τον πρωτογενή τομέα» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει τουρισμός, χωρίς πρωτογενή τομέα».

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών, που όπως είπε «ψάχνουν συνεταίρους στην Ελλάδα και αναζητούν παραγωγικές μονάδες για να επενδύσουν τα χρήματα τους» προσθέτοντας ότι «αναζητούν σοβαρά και ώριμα επιχειρηματικά σχέδια» και «ανοίγεται μία ευκαιρία για φθηνή χρηματοδότηση, αρκεί να έχουμε επαγγελματισμό, διαφάνεια και καθαρές σχέσεις εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον νόμο για τα νωπά προϊόντα, συνέχισε ο κ. Τσιρώνης «ενσωματώσαμε σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων των απασχολούμενων στις παραδοσιακές υδατοκαλλιέργειες και για πρώτη φορά έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν την οικολογική ισορροπία και την αειφορική διαχείριση των λιμνοθαλασσών».

Όσον αφορά στα βιολογικά προϊόντα, είπε ότι «οι βιοκαλλιεργητές μας θα έχουν τις δικές τους αγορές» ενώ σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες, επισήμανε ότι «για πρώτη φορά οι παραγωγοί μας μπορούν, αντί να καταναλώνουν πανάκριβη ενέργεια, να γίνουν παραγωγοί και να πουλάνε ενέργεια.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιρώνης δήλωσε χαρακτηριστικά: «το μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να είναι ότι τελειώνουμε με την Ελλάδα του χθες, τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο, στην οποία σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον η βιώσιμη παράγωγη θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παράγωγο και ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό, όπως γινόταν επί δεκαετίες, παράδειγμα το νέο διαφαινόμενο σκάνδαλο “Novartis” που ακούμε, όπου η δικαιοσύνη εμπλέκει πολιτικούς που πρωταγωνιστούν ακόμα και σήμερα στην πολιτική σκηνή».

Θεωρώ, συμπλήρωσε «ότι ως χώρα έχουμε μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό, και επαναλαμβάνω την προϋπόθεση: Ούτε ένα ευρώ πλέον στον παρασιτισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης