Τζανακόπουλος: αναγνωρίζεται ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017, 00:39
Τζανακόπουλος: αναγνωρίζεται ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας
Ως επιστέγασμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε το ταξίδι στις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» και πρόσθεσε πως έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς επισκέψεων ηγετών στη χώρα μας όπως αντίστοιχα και τα ταξίδια του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε πως στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τέθηκαν όλα τα ζητήματα όπως η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η ολοκλήρωση του προγράμματος, η ρύθμιση του χρέους. Πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός συνομίλησε με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες όπου κατεγράφη υψηλό ενδιαφέρον για παραγωγικές επενδύσεις.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε την σημασία της δημιουργίας ομάδας εργασίας που θα συγκροτηθεί από τα υπουργεία Οικονομίας των δυο χωρών με αντικείμενο την προετοιμασία των επενδύσεων.

Επίσης στη συνάντηση τέθηκαν και τα περιφερειακά ζητήματα. Ερωτηθείς για τη γεύση που άφησε το ταξίδι στην κυβέρνηση είπε κυρίως μια αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έθεσε και το ζήτημα της Κύπρου, της σταθερότητας στην περιοχή , στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς και το ζήτημα των σχέσεων μας με την Τουρκία και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται η προσπάθεια και η συμμετοχή όλων για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Για τα F16 αναφορικά με τη συμφωνία είπε ότι η κυβέρνηση έχει συζητήσεις σε προπαρασκευαστικό στάδιο. «Θα αναβαθμίσουμε σχεδόν 100 αεροσκάφη και το σύνολο του κόστους -εάν δεν αναβαθμιστούν δεν θα έχουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα να δράσουν- υπολογίζεται σε 1,1 δισεκατομμύριο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για το ποσό στο οποίο αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε πως πρόκειται για το ποσό που ενέκρινε το Κογκρέσο ως «ταβάνι» της δαπάνης.

 Ο κ. Τζανακόπουλος αναφορικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν να έχουν αντιδράσει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για κυριαρχική απόφαση του ελληνικού κράτους και στο κομμάτι των εταίρων το ενδιαφέρον αφορά το εάν η συμφωνία επηρεάζει τους στόχους του προγράμματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το κόστος της συμφωνίας δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο το πρόγραμμα. Ερωτηθείς εάν θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα γίνει συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ωστόσο όποιοι αρχηγοί θελήσουν ενημέρωση ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να τους ενημερώσει.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017, 00:43