«Η εμπειρία του τελευταίου μήνα μας δείχνει ότι έχουμε εισέλθει σε μια πάρα πολύ σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια, όπου συζητείται το διυπουργικό νομοσχέδιο, και επισήμανε ότι σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι ότι η κυβέρνηση επικαλείται την εκλογική της νίκη για να υποχωρήσουν νόμοι, δικαιώματα, η συνταγματική τάξη, το ενωσιακό δίκαιο.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατήγγειλε ότι το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης προχωρά με τη χειραγώγηση ΜΜΕ, με τη στήριξη ειδικών οικονομικών συμφερόντων και παραθεσμικών κέντρων εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε πλούσια παραδείγματα σε έναν, μόλις, μήνα διακυβέρνησης. Μέσα σε ένα μήνα καθόλου λευκό δεν έχει μείνει το μητρώο σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αναφέρθηκε στο «διορισμό υπουργού που ήταν σύμβουλος της LAMDA DEVELOPMENT για να διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού». Επικαλέστηκε επίσης το «διορισμό επικεφαλής της ΕΥΠ, χωρίς, κατά τα φαινόμενα, να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις» καλώντας την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αν τελικά το πτυχίο του επικεφαλής της ΕΥΠ, «ο οποίος οφείλει να κατοχυρώσει την ασφάλεια της χώρας, ως προς εξωτερικούς κινδύνους», είναι αναγνωρισμένο ή όχι και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για να διοριστεί ο κ. Κοντολέων, «εκτός και αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει αναδρομικά και αυτόν το νόμο». Ζήτημα, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, γεννάται και με την «αντισυνταγματική μεθόδευση» κατά του κ. Πολάκη αλλά και με το «διορισμό του κ. Δημητριάδη, πρώην συνεργάτη του κ. Φλώρου, ανιψιού του κ. Μητσοτάκη, στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πρωθυπουργού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη πως και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, και το σημερινό νομοσχέδιο, εντάσσονται στην κυβερνητική μεθόδευση για τον «ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους, των δομών, των μηχανισμών του, την υπερσυγκέντρωση εξουσιών» και παράδειγμα είναι και η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας η οποία συστήνεται, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον καταργεί, για να αντικατασταθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της οποίας ο επικεφαλής θα οριστεί από την κυβέρνηση, κατά το δοκούν.

Η Αυτοδιοίκηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη δέσμη των διατάξεων για την αυτοδιοίκηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακυρώνει μια μεταρρύθμιση που προχώρησε στη βάση της λογικής των συγκλίσεων και των συναινέσεων, στη βάση ενός συστήματος εγγυήσεων για τον έλεγχο του δημάρχου και του περιφερειάρχη, για να εισάγει ένα πλέγμα διατάξεων που στοχεύει στο ανεξέλεγκτο ρόλο του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Όλα αυτά τα προχωρά η κυβέρνηση με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας, είπε ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας ότι πίσω από τα κυβερνητικά επιχειρήματα κρύβεται το σχέδιο για τον ασφυκτικό έλεγχο όλων των πτυχών της ζωής.

Το πανεπιστημιακό άσυλο

Αντίστοιχες μεθοδεύσεις διαπίστωσε και με τις διατάξεις που αφορούν στο πανεπιστημιακό άσυλο, και που, όπως κατήγγειλε στόχο έχουν τον έλεγχο της ακαδημαϊκής ζωής. «Έχετε σαφή, συμβολικό και ιδεολογικό στόχο. Τον έλεγχο της ακαδημαϊκής ζωής, της ζωής μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο», είπε ο Δημήτρης Τζανακοπούλος σημειώνοντας ότι, κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ετών, η ΝΔ αποδύθηκε σε μια ακροδεξιά επικοινωνιακή εκστρατεία απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και απέναντι στους θεσμούς που επιτυγχάνουν τους όρους συγκρότησης του πανεπιστημιακού και του φοιτητικού κινήματος.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε βαρύτατο ατόπημα για την αναδρομική πρόβλεψη ασυμβιβάστου στην Αρχή Ανταγωνισμού. Είναι απολύτως αντισυνταγματική διάταξη, είπε και προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να εκκινήσει μια μακρότατη δικαστική ιστορία όπου η Επιτροπή και δικαστήριο της ΕΕ, ενδέχεται να καταδικάσει τη χώρα, πράγμα που έχει συμβεί στο παρελθόν για αντίστοιχο ζήτημα στην περίπτωση της Επιτροπής κατά της Ουγγαρίας. Αν σκοπεύετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε Ουγγαρία του Όρμπαν να γνωρίζετε κύριε Θεοδωρικάκο, ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης