Τζανακόπουλος: Η στάση της Νέας Δημοκρατίας κινείται στο όριο της προβοκάτσιας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017, 15:44
Τζανακόπουλος: Η στάση της Νέας Δημοκρατίας κινείται στο όριο της προβοκάτσιας
Τα πυρά του κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως «η στάση της κινείται στο όριο της προβοκάτσιας».

«Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά την κακόπιστη στάση της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από τη συμπεριφορά των αγορών και, παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «με δεδομένη αυτήν τη θετική πορεία, τα καταστροφολογικά σενάρια που προσπάθησε επί οχτώ μήνες να εξυφάνει η ΝΔ έχουν καταρρεύσει» και πως «ακριβώς επειδή η ΝΔ δεν θέλει να παραδεχτεί την ολική της διάψευση, επιλέγει να αντιπολιτευτεί με έναν ακόμη πιο επικίνδυνο τρόπο».

«Οι πολιτικές της τοποθετήσεις και η στάση της κινούνται πλέον στο όριο της προβοκάτσιας», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας τα πεδία και τους τρόπους με τους οποίους, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να αλλάξει το πεδίο της αντιπαράθεσης.

Ειδικότερα, απαρίθμησε τρία «επεισόδια» της «νέας αντιπολιτευτικής γραμμής»: Πρώτον, η στάση της ΝΔ στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Δεύτερον, η στάση της στο θέμα των ερευνών για την υπόθεση του Noor1. Τρίτο επεισόδιο, η προγραμματιζόμενη, από συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών, διενέργεια εκδήλωσης στην πλατεία Εξαρχείων «με τη διακριτική, αλλά σαφή στήριξη της ΝΔ».

«Η βασική κατεύθυνση, μέσα στην οποία έχει επιλέξει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της Δεξιάς», με «πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση ανασφάλειας και συγκρούσεων στους πολίτες», πρόσθεσε.

Αναλυτικά, τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγωγική τοποθέτησή του:


«Η πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας σε σχέση με την απόφαση του EG της 15ης Ιουνίου».

«Η πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφέροντας ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε επισημάνει ότι με τη συμφωνία, πέρα από την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά απέσπασε σαφείς δεσμεύσεις σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο τι περιλαμβάνει η συμφωνία: Για πρώτη φορά περιλαμβάνει τη ρήτρα ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επεκτείνονται ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, περιλαμβάνει και έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο για τον υπολογισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με επιμηκύνσεις ωριμάνσεων και περίοδο χάριτος επιτοκίων μέχρι και για 15 έτη, αλλά και τη δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας για την υποστήριξη του ελληνικού Δημοσίου και την απόκτηση οριστικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος.

«Οι θέσεις και εκτιμήσεις μας αυτές, παρά την κακόπιστη στάση της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, επιβεβαιώνονται: Από τη συμπεριφορά των αγορών, τις επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων με ιστορικά χαμηλά επιτόκια για την περίοδο της κρίσης, την εισροή κεφαλαίων στο ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και από τις αποφάσεις του οίκου Moody's που αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικού Δημοσίου αλλά και των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα με θετική προοπτική. Την ίδια στιγμή, την προηγούμενη εβδομάδα, τα ελληνικά ομόλογα σημείωναν χαμηλά κρίσης με καθημερινή μείωση των επιτοκίων, ενώ αυτή η πορεία συνεχίστηκε και αυτήν την εβδομάδα με τη μείωση των spreads, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν σταθερά, τη στιγμή που το σύνολο των ομολόγων της Ευρωζώνης σημειώνει αύξηση επιτοκίων.

«Τα καταστροφολογικά σενάρια της ΝΔ έχουν καταρρεύσει»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «με δεδομένη αυτήν τη θετική πορεία, τα καταστροφολογικά σενάρια που προσπάθησε επί οχτώ μήνες να εξυφάνει η ΝΔ έχουν καταρρεύσει». «Το αφήγημα περί διάλυσης της ελληνικής οικονομίας, πλέον, δεν μπορεί να στηριχτεί ούτε καν στη διαστρέβλωση των γεγονότων και εξ' αυτού του λόγου η ΝΔ, που δεν θέλει να παραδεχτεί την ολική της διάψευση, επιλέγει να αντιπολιτευτεί με έναν ακόμη πιο ακραίο επικίνδυνο τρόπο», πρόσθεσε.
«Στο όριο της προβοκάτσιας οι πολιτικές τοποθετήσεις και η στάση της ΝΔ»

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε πως η ΝΔ «επιλέγει να αλλάξει το πεδίο της αντιπαράθεσης και να ασκήσει μία πρωτοφανή πολεμική, έχοντας στο πλευρό της, ως συνήθως, μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης», για να επισημάνει ότι «οι πολιτικές της τοποθετήσεις και η στάση της κινούνται, πλέον, στο όριο της προβοκάτσιας.

«Επεισόδιο 1: Η στάση της στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα»

Πρώτο επεισόδιο της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ η στάση της στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε, μετά τη χθεσινή συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον πρωθυπουργό και την πρόοδο που σημειώθηκε στη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και Ομοσπονδίας, «η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας της, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση οδηγηθήκαμε στο να μην ανασταλούν οι κινητοποιήσεις». «Είναι προφανές, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η απεργία δεν αφορά, πλέον, την υπεράσπιση των συμφερόντων των συμβασιούχων, αλλά ούτε και τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων. Αντίθετα, στοχεύουν στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με κύρια θύματα τους πολίτες, τη δημόσια υγεία και τους ίδιους τους συμβασιούχους», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η λύση που έχει δώσει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση για την υπογραφή νέας σύμβασης, αλλά και την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα από τους δήμους, δίνει οριστικό τέλος στην ομηρεία χιλιάδων ανθρώπων και εγγυάται, στο μέτρο του δυνατού και με τήρηση των σχετικών συνταγματικών κανόνων, την αποκατάσταση της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου».

Επομένως, «η απεργία είναι πλέον αλυσιτελής», σημείωσε και τόνισε πως «η επιλογή να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις χωρίς συγκεκριμένο επίδικο εξυπηρετεί τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους».

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, αλλά ούτε και την παράδοση μίας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

«Επεισόδιο 2: Η στάση της στο θέμα των ερευνών για την υπόθεση του Noor1»

Δεύτερο επεισόδιο της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ «είναι φυσικά η στάση που τηρεί στο θέμα των ερευνών για την υπόθεση του NooR1», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Συγκεκριμένα, την κατηγόρησε ότι «στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση δεν διστάζουν να επαναλαμβάνουν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης που εκπορεύονται από συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία χρησιμοποιούν προδήλως παράνομες μεθόδους που παραπέμπουν σε παρακρατικές πρακτικές». «Δημοσιεύουν παρανόμως αποκτηθείσες συνομιλίες», συνέχισε, «που, σημειωτέον, δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα, ανακαλύπτουν δήθεν σκευωρίες» «και όλα αυτά για να εμπλέξουν την ελληνική κυβέρνηση σε υποτιθέμενα σκοτεινά σενάρια πολιτικών διώξεων».

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι πρόκειται «περί γελοίων ισχυρισμών που η ΝΔ υιοθετεί, υποπίπτοντας σε μέγιστο πολιτικό και θεσμικό ατόπημα» και πως «η ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιου τύπου ισχυρισμούς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δηλητηριάσει την πολιτική αντιπαράθεση και να δυσχεράνει το έργο της διαλεύκανσης της μεγαλύτερης υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών στην Ευρώπη». Μίας υπόθεσης, όπως υποστήριξε, που περιπλέχτηκε περαιτέρω με τους ύποπτους θανάτους βασικών μαρτύρων.

«Πράγματι, λοιπόν, είναι να απορεί κανείς με τη βιασύνη αλλά και τον φανατισμό, με τον οποίο τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, όσο και βασικά στελέχη της προστρέχουν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς αυτούς», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης και για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει σαφής: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, εντός του πλαισίου των συνταγματικών κανόνων και της νομοθεσίας, για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην ελληνική δικαιοσύνη και τις ελληνικές Αρχές να λειτουργήσουν απερίσπαστες και να προχωρήσουν στην πλήρη και οριστική διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης».

«Επεισόδιο 3: Εκδήλωση αστυνομικών στα Εξάρχεια με τη διακριτική, αλλά σαφή στήριξη της ΝΔ»

Το τρίτο «επεισόδιο», στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι η προγραμματιζόμενη, από συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών, διενέργεια εκδήλωσης αύριο στην πλατεία Εξαρχείων «με τη διακριτική, αλλά σαφή στήριξη της ΝΔ».

«Η επιλογή αυτή είναι προφανές ότι γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, επικοινωνιακούς και σκοπεύει να δημιουργήσει όρους έντασης μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένου πολιτικού χώρου», σημείωσε. «Η Ελληνική Αστυνομία, όμως, γνωρίζει ότι δεν δρα σε κενό αέρος», ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες, μέσα στις οποίες η πολιτεία καλείται να εγγυηθεί τη νομιμότητα», τόνισε. «Και δουλειά της αστυνομίας δεν είναι να δημιουργεί βεντέτες με πολιτικούς χώρους, αλλά να διασφαλίζει την τήρηση των νόμων και την ασφάλεια των πολιτών», συμπλήρωσε.

«Η βασική κατεύθυνση στην οποία κινείται η ΝΔ θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της Δεξιάς»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «τα επεισόδια αυτά σκιαγραφούν, λοιπόν, τη βασική κατεύθυνση, μέσα στην οποία έχει επιλέξει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία θυμίζει τις πο σκοτεινές περιόδους της Δεξιάς: Πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση ανασφάλειας και συγκρούσεων στους πολίτες».

Χαρακτήρισε, δε, όχι απλώς προβληματική, αλλά ανιστόρητη και επικίνδυνη τη «στρατηγική της έντασης με προβοκατόρικες ενέργειες και προπαγάνδα άνευ ορίων, με τελευταίο παράδειγμα τις δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι η βία στην Ελλάδα προέρχεται δήθεν από την Αριστερά, δηλώσεις που ξεπλένουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής».

Κατόπιν αυτών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει, παρά τις δυσκολίες, τη μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρει την εμπιστοσύνη και την κανονικότητα στην ελληνική πολιτεία, να βάλει τέλος στις πρακτικές της διαφθοράς και της παρανομίας, να εγγυηθεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017, 15:44