Της Άντζελας Πεΐτση

Σε μία αποκαλυπτική τοποθέτηση προχώρησε ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας, Κώστας ΤΖαβάρας, για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου που με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά από την κυβερνητικά θα έχει ως «βάση» και κατεύθυνση την «απλή αναλογική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Διαφάνειας της ΝΔ, αναφορικά με το ενδεχόμενο στήριξης αυτής της πρότασης από κάποιο από τα κόμματα που μετέχουν στην παρούσα σύνθεση της Βουλής, είπε χαρακτηριστικά: «Προφανώς δεν πρόκειται να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Για να είμαστε σαφείς εξαρτάται από ποια κόμματα θα πάνε μαζί τους. Πιστεύω πως τελικά θα μείνουν μόνοι τους, στο τέλος. Ας πάνε με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Υπάρχει αυτό και γίνεται… Δηλαδή, δειλά – δειλά σε πολλά θέματα, γίνεται αυτό – υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ τους. Μ’ ένα πολύ επιτήδειο τρόπο η Χρυσή Αυγή βγαίνει και με συγκεκριμένα χτυπήματα, βρίσκεται σε μια αντικειμενική σύμπραξη μαζί τους».

Ο κ. Τζαβάρας τοποθετήθηκε και για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και όπως είπε μέσα στις επόμενες ημέρες θα συσταθεί η πρώτη ομάδα βουλευτών που θα αποτελέσει την επιτροπή η οποία θα διαμορφώσει τις προτάσεις της ΝΔ, με κεντρικό εισηγητή τον κ. Κώστα Τασούλα.

Ο πρώην υπουργός επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη ως κεντρικός ομιλητής της ΝΟΔΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο zougla.gr:

Ερ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως φαίνεται οδεύει προς αλλαγή του εκλογικού νόμου «ανασύροντας» το θέμα της «απλής αναλογικής». Ποια είναι απόφαση της ΝΔ για το θέμα αυτό;

Απ. Το θέμα για μας είναι ξεκαθαρισμένο. Το αναλογικό σύστημα πράγματι πρέπει να υπάρχει μέχρι αυτού του σημείου ή τουλάχιστον σε τέτοια έκταση που να μην εμποδίζει την ανάδειξη, κυβέρνησης. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία – το είπε και ο πρόεδρος μας σε επανειλημμένα ερωτήματα που του τέθηκαν σε συνεντεύξεις- ό,τι η απλή αναλογική θα δημιουργήσει προβλήματα, δε λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί περισσότερα. Εμείς είμαστε υπέρ ενός αναλογικού συστήματος – ενισχυμένης βέβαια αναλογικής- που θα βοηθάει στην κυβερνησιμότητα του τόπου.

Ερ. Για ποια εκλογική αναμέτρηση θα ισχύσει αν περάσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις προσεχείς ή τις μεθεπόμενες;

Απ. Αν δεν έχουν την πλειοψηφία που απαιτεί ο νόμος, οπωσδήποτε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες. Προφανώς δεν πρόκειται να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Για να είμαστε σαφείς εξαρτάται από ποια κόμματα θα πάνε μαζί τους. Πιστεύω πως τελικά θα μείνουν μόνοι τους, στο τέλος. Ας πάνε με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Υπάρχει αυτό και γίνεται… Δηλαδή, δειλά – δειλά σε πολλά θέματα, γίνεται αυτό – υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ τους. Μ’ ένα πολύ επιτήδειο τρόπο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ βγαίνει και με συγκεκριμένα χτυπήματα, βρίσκεται σε μια αντικειμενική σύμπραξη μαζί τους.

Ερ. Για το καίριο θέμα αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος, ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει το κόμμα σας;

Απ. Για μας ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διαμόρφωσης μιας τελικής πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως πολύ ορθά το είχε από την πρώτη στιγμή και στη Βουλή, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για μας είναι κορυφαίο ζήτημα αυτή η Βουλή να δώσει αναθεωρητικό έργο. Χαιρόμαστε που έστω και όψιμα το αποδέχεται ο πρωθυπουργός.

Ερ. Που σημαίνει πως η ΝΔ θα στηρίξει αυτή την πρόταση;

Απ. Στο βαθμό που συμπίπτουν οι προτάσεις, δεν έχουμε κανένα θέμα γιατί ήδη ο εισηγητής του κόμματός μας, – ο Κώστας Τασούλας, νομίζω πως το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες θα έχουμε και την πρώτη ομάδα βουλευτών που θα είναι η επιτροπή της τελικής διαμόρφωσης και γρήγορα θα έχουμε καταλήξει στο σχέδιο. Στο βαθμό λοιπόν και στην έκβαση που αυτές οι προτάσεις συμπίπτουν δεν έχουμε κανένα λόγο να μην ψηφίσουμε. Αν υπάρξει και διαβούλευση, θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μας, να συζητήσουμε τα θέματα αυτά, γιατί είναι κορυφαία δημοκρατικά κοινοβουλευτικά χτυπήματα.



Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016, 13:38

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης